7
7
7
7
previous arrow
next arrow
7
7
7
7
previous arrow
next arrow

Kako naravno povečaš vrednosti vitamina D v telesu

Ga imaš dovolj? Kajti pomanjkanje vitamina D v telesu je lahko posledica različnih dejavnikov življenjskega sloga. Od tega, da smo premalo izpostavljeni sončni svetlobi do raznih diet ali pomanjkanja absorpcije vitamina D v telesu. Priporočen vnos vitamina D je 600 enot na dan.

Vitamin D ali sončni vitamin je eden od najpomembnejših vitaminov za naše zdravje. Je tudi  zelo uporaben vitamin, še zlasti, ker v telesu povečuje absorpcijo drugih vitaminov in mineralov, kot so kalcij, železo, magnezij, cink in fosfat. Koristen pa je tudi pri hujšanju, ohranjanju lepe kože, izboljšanju delovanja možganov in krepitvi kosti.

Kako veš, da ti primanjkuje vitamina D?
Obstaja nekaj znakov, ki te opozorijo na pomanjkanje vitamina D. Pozorna moraš biti na:

  • Prekomerno potenje: Konstantno prepotena glava lahko pomeni pomanjkanje vitamina D.
  • Želodčne težave: Če imaš kakršnekoli težave z želodcem, je lahko absorpcija maščob slabša, zaradi česar pa se zniža tudi absorpcija v maščobi topnih vitaminov, kot je vitamin D.
  • Si depresivna: Vitamin D povečuje raven serotonina, zaradi katerega se počutiš srečnejšo.

Lahko ga zaužiješ s prehranskimi dodatki, ki pa jih moraš vedno jemati pod zdravniškim nadzorom. Vitamin D najdeš v olju polenovke, pomembno pa je tudi, da si dovolj na dnevni svetlobi.

Si želiš vrednosti vitamina D povečati z naravnimi živili? Dodaj ta živila na dnevni meni:
1. Losos: Vsebuje največ vitamina D (divji losos ima še višjo raven vitamina D kot gojeni losos). Samo pol fileja lososa ima več kot 1.000 enot vitamina D, kar je več od dnevnega priporočenega vnosa.
2. Mleko: Mleko (navadno polnomastno mleko, ne delno posneto) in mlečni izdelki, ki so obogateni z vitaminom D so večinoma kravjega izvora. Lahko pa kupiš tudi jogurte in druge mlečne izdelke (ne-kravjega izvora), ki so obogateni z vitaminom D.
3. Jajca: Dve veliki jajci iz proste reje imata približno eno osmino priporočenega dnevnega vnosa vitamina D, vsebujeta pa tudi veliko drugih koristi za zdravje.
4. Gobe: Če boš vključila zdravo porcijo gob v en dnevni obrok, boš zaužila precejšnjo količino vitamina D.
5. Tuna: Konzervirane ribe, kot so tuna ali sardine vsebujejo več kot četrtino priporočenega dnevnega vnosa.
6. Svinjina: Še zlasti rebra so bogata z vitaminom D, vendar bodi previdna glede vnosa maščob.
7. Tofu: Petina kosa surovega tofuja ima 140 enot vitamina D.
8. Pomarančni sok: Ena skodelica pomarančnega soka ima več vitamina D, kot skodelica obogatenega mleka, vendar mora biti res sveže stisnjen sok, saj je v pakiranem lahko polno konzervansov in sladkorja!
9. Ricotta sir: Ricotta ima več kot petkratno priporočeno količino vitamina D v primerjavi z ostalimi siri.

Tell Us What You Think
0happiness0kiss0hilarious0embarrassed0indifferent0angry