Domov » Lepota & zdravje » Kako nenamerno škoduješ svojim lasem

Kako nenamerno škoduješ svojim lasem

Lepota & zdravjeNega
Kako nenamerno škoduješ svojim lasem
📷 Profimedia

Dragi lasje,

iskreno se vam opravičujemo za vse, kar delamo narobe. Nikoli vam nismo imele namena namerno škoditi in upamo, da nam boste lahko oprostili. Iskreno si nikoli ne bi mislile, da vam naše navidezno neškodljive navade povzročajo toliko škode.

Ker zagotovo tudi ti spadaš med tiste, ki si želijo zdrave in sijoče lase, ti v nadaljevanju razkrivamo 12 stvari, ki jih (redno) počnemo, vendar na žalost z njimi zelo škodujemo svojim lasem.

1. Ne čistimo lepotnih pripomočkov
Umazani pripomočki, kot so krtače, glavniki, ravnalci in kodralci za lase, prenesejo umazanijo na čiste lase, ki lahko iritira lasišče in celo zapre pore. Poleg tega pa ti toplo priporočamo, da se resnično znebiš vseh šamponov, balzamov, krem itd., ki jim je potekel rok trajanja.

2. Spanje na bombažnih rjuhah in prevlekah za vzglavnike
Svilnate prevleke delajo ču-de-že! Bombažna vlakna izsesajo vlago iz tvojih las, medtem ko je svilnate in satenaste ne. Bonus pa je tudi ta, da se ne segrejejo tako hitro kot bombaž in nas lepo hladijo v vročih poletnih nočeh. Verjemi nam, so resnično vredne vsakega evra!

3. Preveč časa preživimo na soncu
Zaščita pred škodljivimi sončnimi žarki je obvezna in nanesti jo moraš na vsak centimeter svojega telesa, ne le na roke, noge in obraz. Nekateri spreji in balzami brez izpiranja vsebujejo tudi zaščitni faktor.

4. Sušenje las z brisačo
Velik NE za vse tiste, ki imate kodraste ali valovite lase. Zakaj? Ker so takšni lasje že po naravi bolj suhi od ravnih. Grobe tkanine povzročajo nepotrebno trenje na povrhnjici las, zato si namesto z brisačo lase raje otri z bombažno majico ali brisačo iz mikrovlaken.

5. Na silo razčesavaš zavozlane lase
Pozabi na glavnike, krtače so najboljše za razčesavanje las. Reševanje vozla z glavnikom je lahko zelo boleče, saj je ta pripomoček zelo neprilagodljiv, oblazinjene ovalne krtače pa imajo posebno blazino, ki na nežen način razvozla zavozlane lase.

6. Slaba prehrana
Ljudje smo to, kar jemo. Voda (hidracija!) in vitamini A, C in E so bistvenega pomena za tvoje lase, saj ohranjajo sijočo teksturo las. Nikar ne spreglej najboljših živil za zdrave in sijoče lase!

7. Vlečenje sončnih očal čez lase
Saj veš, ko vstopiš v notranji prostor si takoj potegneš očala na vrh glave, ker pač nisi več zunaj na soncu. Ok, ampak s tem uničuješ lasne folikle. Ne le, da pritisk očal škoduje tvojim lasem, ko greš zopet na sonce, si očala povezneš nazaj na oči in pri tem lahko nenamerno celo izpuliš nekaj las.

8. Prepogosto umivanje
Odvisno od tipa las – nekateri ljudje si lahko lase umivajo vsak dan in ne občutijo nobenih negativnih posledic (srečneži!). Tisti, ki imajo tanke, suhe, skodrane ali lomljive lase, ki so že po naravi bolj suhi, pa jih pogosto šamponiranje naredi le še bolj izsušene in krhke.

9. Pogosto barvanje las
Barvanje narastka ali določenih pramenov na štiri do šest tednov je povsem sprejemljivo. Si jih barvaš na dva tedna? Takoj prenehaj! Kemikalije v barvah za lase naredijo lasišče še bolj občutljivo, zato z barvanjem nikar ne pretiravaj.

10. Pozabljaš na lasišče
Zdravi lasje rastejo iz zdravega lasišča, zato mu vsake toliko časa privošči malo masaže in se izogibaj proizvodom, ki bi ga lahko izsušili.

11. Prepogosto uporabljaš suhi šampon
Obožujemo suhe šampone, vendar preveč dobrih stvari na laseh lahko privede do pustih las in celo zamaši pore na lasišču. Posledica so lahko počasnejša rast las, ki so suhi in krhki.

12. Tesne pričeske
Zelo tesne pričeske so super šik, vendar pa so hkrati tudi morilke lepih in močnih las, saj lasnim foliklom vzamejo sijoče življenje. Oh, kaj vse žrtvujemo za lepoto…