fbpx

Kako nositi osvetljevalec brez mastnega videza

Če imaš mastno kožo zagotovo niti pomisliti ne upaš na osvetljevalec. Obstaja zelo tanka meja med sijočo in mastno kožo. Že celo življenje se trudiš matirati obraz, zdaj pa je v trendu sijoča koža. In kako ustvariti lep sijaj na obrazu, če imaš mastno kožo? Lahko izgledaš naravno sveža in ne mastno sijoča? Če verjameš ali ne, tudi ti imaš lahko najboljše iz obeh svetov – lahko imaš popolnoma matirano kožo, ki na trenutke lepo zasije. Za tak izgled je potrebno vložiti zgolj malo več truda. Sledi spodnjim korakom, kako do sijoče kože brez mastnega izgleda!

Začni z matirajočim primerjem: Da bi se izognila videzu disco krogle, moraš najprej ustrezno pripraviti kožo. Če imaš mastno kožo, bi morala vedno, takoj za kremo, nanesti matirajoči primer, ki ti bo pomagal kontrolirati sijaj in maščobo. Če imaš mešano kožo, lahko primer naneseš zgolj na mastne predele, kot so čelo, nos in brada.

Podlaga naj bo matirajoča: Da bi tekom dneva ohranila čim manj mastno kožo, uporabi matirajočo podlago. Nikakor si ne želiš uporabiti sijoče podlage in nato še osvetljevalca (ta kombinacija bo tvoj obraz naredila ekstra sijoč).

Uporabi prave pripomočke: Čim bolj se izogni nanosu prevelike količine podlage, saj to lahko pripomore k bolj mastnemu izgledu kože. Namesto uporabe čopiča, podlago nanesi s pomočjo vlažnega beautyblenderja oziroma katerekoli druge gobice za ličenje. Gobica ti pomaga nanesti tanko plast podlage na celoten obraz in prepreči, da bi obraz izgledal maskast.

Izberi osvetljevalec, ki ti najbolj ustreza: Ok, končno je prišel čas za nanos osvetljevalca. Na tržišču obstaja več različnih osvetljevalcev, od tekočih, kompaktnih, do takih v prahu. Morda bo potrebnega kar nekaj eksperimentiranja, da boš našla popolno formulo, ki bo najbolj ustrezala tvoji kožo, vendar bo na koncu trud tudi poplačan z matirano in hkrati lepo sijočo kožo od jutra do večera. Na splošno velja, da mastni koži najbolj ustrezajo pudraste in kompaktne formule. Druga opcija pa je (če nimaš pretirano mastne kože), da malo tekočega osvetljevalca vmešaš v svojo podlago. To bo na koži ustvarilo subtilen sijaj.

Izogibaj se šimru (bleščicam): Kolikor se le da, se izogibaj osvetljevalcem, ki imajo dodane bleščice. Izdelki z bleščicami bodo ustvarili masten videz kože. Poleg tega pa imajo bleščičasti osvetljevalci tudi to lastnost, da se radi drobijo, kar pa ni ravno laskajoč videz.

Nanesi ga na prava mesta: Osvetljevalec moraš nanesti premišljeno na prava mesta, ki pa so najbolj izstopajoče točke na tvojem obrazu – vrh ličnic in vzdolž nosnega mostu, lahko pa tudi na ‘cupids bow’ (vrh zgornje ustnice). Osvetljevalca pa nikoli in nikdar ne nanesi na predele, ki se običajno najbolj mastijo, kot je T-predel in brada. To bi samo še poudarilo maščobo.

Fiksiraj s pudrom v prahu: Matirajoči puder v prahu za še dodatno matiranje in prekrivnost nanesi na področja, ki tekom dneva postanejo najbolj mastna. Fiksirni prosojni puder na obraz nanesi z beautyblenderjem ali gobico za puder v prahu. Za razliko od čopiča, gobica ob nanosu pudra v prahu vpije odvečno maščobo s kože.

Ne pozabi na popravke: Če imaš izjemno mastno kožo, potem boš morala tekom dneva skoraj zagotovo vsaj enkrat popraviti makeup. S seboj nosi lističe (ali pa razsloji papirnato brisačko/robec), s katerimi lahko popivnaš obraz in s tem odstraniš odvečno maščobo z obraza ali pa obraz posprejaj s fiksirnim matirajočim sprejem.