Domov » Prehrana & Recepti » Kako podaljšati rok trajanja sadju? Z jajcem!

Kako podaljšati rok trajanja sadju? Z jajcem!

Prehrana & Recepti
Kako podaljšati rok trajanja sadju? Z jajcem!
📷 Freepik

Raziskovalci odkrili enostaven način, kako podaljšati rok trajanja sadju.

Ljudje si pogosto naredimo zaloge živil, ko so na popustu. Medtem ko ni težave, če nakupimo več suhih živil kot so testenine in riž, pa pridelki ne zdržijo ravno dolgo.

Po mnenju raziskovalcev živilske tehnologije je eden od načinov, kako jih ohraniti dlje časa sveže, da se jih premaže s tankim slojem stepenega jajca – ja, jajca!

V novem eksperimentu so znanstveniki namočili jagode, avokado, banane in papaje v mešanico jajčnega beljaka in jajčnega rumenjaka ter spremljali spremembe roka trajanja. Ugotovili so, da je hrana, ki je bila prekrita z jajcem dlje časa sveža, lepša po videzu, poleg tega pa je zadržala tudi več vode in bila bolj čvrsta v primerjavi z živili, ki niso bila prekrita z jajcem. V nekaterih primerih se je celo izkazalo, da je bila jajčna prevleka celo boljša od karnauba voska, priljubljene sestavine, ki ohranja jabolka in pomaranče v trgovini še dolgo časa sijoče.

Raziskovalci so svoj premaz ustvarili s prahom iz jajčnega beljaka, ki zdrži dolgo časa na polici, mu nato dodali malo prahu jajčnega rumenjaka, glicerol za prožnost, celulozo iz kristalov lesne kaše za trajnost in kurkumin izvleček za antibakterijske namene. Nato so v mešanico po dvakrat namočili štiri testne sadeže – jagode, banane, papaje in avokado.

V naslednjih dveh tednih so avtorji študije spremljali tako prekrito sadje kot tudi neprekrito in jih vizualno primerjali ter sčasoma preverjali čvrstost in težo. Proizvodi, ki niso bili prekriti z jajcem, so v enem tednu dozoreli in v nekaterih primerih celo segnili, da so bili neužitni. Po drugi strani pa je bilo z jajcem prekrito sadje minimalno poslabšano in je ohranilo večino svoje vodne teže ter se tudi na splošno bolje ohranilo.