Domov » Lepota & zdravje » Kako pogosto bi morali prati pižame

Kako pogosto bi morali prati pižame

Lepota & zdravjeZdravje
Kako pogosto bi morali prati pižame
📷 Victoria’s Secret / Instagram

Odgovor te morda presenetil…

Pižamo ali oblačila, ki jih nosiš za spanje (prevelika majica in spodnje hlačke) oblečeš vsak dan pred spanjem in jih nato vsako noč nosiš 6-8 ur. Ali to pomeni, da bi morala po vsakem nošenju obleči novo, prejšnjo pa dati v pranje? Nikakor ne.

Torej, kako pogosto bi dejansko morala menjati/prati pižame?

Pižamo oziroma oblačilo za spanje je potrebno prati/zamenjati po treh do štirih nošenjih. Priporočljivo je, da se jih redno menja, da se zmanjša tveganje za pršice, posteljne stenice in druge klice, ki se lahko med spanjem primejo naših oblačil. Podobno kot na brisačah, se tudi na pižamah lahko nabere veliko umazanije.

Med spanjem se z naših teles odstrani na milijone odmrlih kožnih celic in proizvede drugih telesnih bakterij. Ker je naše zdravje pomembno, nam mora priti redno menjanje spalnega perila v navado.

Seveda pa je potrebno v zakup vzeti tudi letni čas in pa blago, iz katerega je pižama. V toplejših mesecih, ko se ponoči bolj potimo, je priporočljivo pogosteje menjati pižamo, poleg tega pa so nekatere tkanine tudi boljše glede upiranja umazanijam – na primer bambusova viskoza je antibakterijska in ima zaščito pred neprijetnim vonjem, kar preprečuje nekatere zdravstvene težave. Je pa tudi hipoalergenska, kar pomeni, da je zelo občutljiva in nežna do kože.