Kako pogosto je treba zamenjati tampon

Čeprav se ti morda zdi, da lahko večji tampon pustiš dlje časa v nožnici in s tem prihraniš nekaj obiskov toalete, pa si s tem nikakor ne delaš usluge. Dejstvo je, da ima vsaka stvar, ki jo vstaviš v vagino, rok trajanja. Ja, tudi tako sterilni izdelki kakršni so tamponi. In dlje časa kot jih pustiš v nožnici, večja je verjetnost za okužbe.

Čeprav je tampon sterilen tuj predmet, se moraš še vedno zavedati, kako dolgo ga pustiš v tem občutljivem delu telesa. Tveganje za vaginalno infekcijo ali sindrom toksičnega šoka (STŠ) se poveča, če ne upoštevaš osnovnih higienskih pravil za uporabo tampona. Čeprav je STŠ izjemno redka infekcija s stafilokoko bakterijo, pa moraš vedeti, da ta smrtonosna okužba obstaja in tudi, kako se ji izogniti.

Realno bi morale tampon zamenjati na štiri do osem ur in upoštevanje teh navodil bo preprečilo neželene vonjave, okužbe in na koncu zmanjšalo tveganje za STŠ. Kadar tampon pustiš v vagini dlje kot osem ur, se le-ta spremeni v idealno okolje za rast kvasovk in bakterij.

Če je občutljivo pH ravnovesje v vagini zmoteno s krvjo prepojenim tamponom, ki tam leži že (pre)dolgo časa, lahko pride do okužbe. Pri normalno močni menstruaciji bi morala na dan zamenjati od tri do šest tamponov.

Najbolj varno je uporabljati tampone z manjšo stopnjo absorbcije (manj kapljicami), saj si ga tako primorana večkrat zamenjati, posledično pa s tem zmanjšaš tudi tveganje za toksični šok in ostale bakterijske okužbe. V kolikor imaš zelo močno menstruacijo pa so najmočnejši tamponi vsekakor nujno potrebni, pomembno je le, da se spomniš in jih redno menjaš.

Priporočljivo pa je tudi, da kadar le lahko namesto tampona uporabiš vložke, vsaj v tistem času, ko je menstruacija že zelo šibka oziroma imaš le še rjavi izcedek.

Tell Us What You Think
0happiness0kiss0hilarious0embarrassed0indifferent0angry