Kako porozni pa so tvoji lasje (+ kako stanje izboljšati)

Če si želiš uporabljati kar se da najboljše izdelke za svoje lase, je zelo pomembno da veš, kako porozni so tvoji lasje. Od stopnje poroznosti je namreč odvisno to, ali tvojim lasem bolj ustrezajo kreme, masla ali olja.

Ampak najprej, kaj sploh je poroznost?

Poroznost je v bistvu to, kako dobro tvoji lasje absorbirajo in zadržujejo vlago. Vrsta poroznosti, ki jo imajo tvoji lasje, določa, kako enostavno lahko voda ali katerekoli druge snovi (olje, umazanija ali kemikalije) prodrejo skozi najbolj vrhnjo plast las, imenovano kutikula.

Lasna kutikula igra pomembno vlogo pri poroznosti las, saj deluje kot zaščitna pregrada. Kutikulo lahko poškodujejo vročina, prekomerna obdelava las ali kemikalije. Poškodba kutikule lahko posledično poslabša poroznost las.

Obstajajo stopnje poroznosti: visoka, srednja in nizka. Medtem ko je srednja poroznost idealna, ker zadržuje najbolj zdravo količino vlage, nobena od njih ni nujno slaba. Z uporabo izdelkov, ki so posebej zasnovani za tvojo stopnjo poroznosti, bodo tvoji lasje izgledali najbolje.

Kako ugotoviš, katero stopnjo poroznosti imajo tvoji lasje?

Potrebuješ vsaj en čist in suh las (lahko ga vzameš s krtače za lase) ter kozarec vode. Las položi na vodno gladino in počakaj 2 do 4 minute.

  • Če las še vedno plava na vodni gladini, potem imaš nizko poroznost.
  • Če se je las potopil nekje na sredino kozarca z vodo, potem imaš srednjo (normalno) stopnjo poroznosti, ki je najboljša.
  • Če pa se je las potopil na dno kozarca, pa so tvoji lasje zelo porozni.

Nasveti za nego, če imajo tvoji lasje nizko stopnjo poroznosti:
Izogibaj se vsem oljem, maslom in kremam, saj se bodo le nalagali na tvoje lase in jih obtežili. Uporabljaj čistilne šampone in balzame/maske brez proteinov. V izdelkih raje išči vlažilne sestavine, kot sta glicerin in med.

Nasveti za nego, če imajo tvoji lasje srednjo/normalno stopnjo poroznosti:
Idealna količina vlage gre v in iz las. Takšni lasje so tudi najbolj enostavni za vzdrževanje, saj ne potrebujejo nobene posebne nege. Poskusiš lahko karkoli, najboljši pa so globinski balzami in proteinski tretmaji, dobro pa se obnesejo tudi redkejši balzami v obliki mlekov in krem, prav tako pa so za tvoje lase koristna tudi masla in olja.

Nasveti za nego, če imajo tvoji lasje visoko stopnjo poroznosti:
Obvezno se izogibaj glicerinu in vsem humektantom, ki privabljajo vlago. Izogibaj se tudi silikonom, saj jih je težko sprati z las in posledično se lahko nalagajo na laseh. Najboljši za tvoje lase bodo balzami brez izpiranja, vlažilci, masla (shea) in olja (črno ricinusovo, kokosovo ali olivno), da zaprejo morebitne poškodbe kutikule in preprečijo, da bi odvečna vlaga ušla skozi. Prav tako je obvezna uporaba izdelkov za zaščito pred vročimi oblikovalci las, če jih imaš namen uporabiti.

Kaj povzroča poroznost in kako jo izboljšati

Pomembno je upoštevati, da stopnja poroznosti prvotno temelji na genetiki, vendar to ne pomeni, da se sčasoma ne more spremeniti zaradi zunanjih dejavnikov. Kutikula se lahko zapre, odpre ali poškoduje zaradi kemičnih procesov (kot so barvanja), vročih oblikovalcev ali izpostavljenosti okolju. Celo pretirano trenje od šalov, klobukov in kodranja lahko spremeni dovzetnost zunanje plasti za vlago.

Zelo pomembno je, kako ravnaš s svojimi lasmi in da jim daš to, kar potrebujejo. Tako bo vsak dan dober lasni dan!