fbpx

Kako poskrbeti za kožo po prekrokani noči

Po noro hudi zabavi si šla spat z ličili na obrazu – nimaš kaj, se zgodi tudi največjim obsedenkam s čiščenjem in nego obraza, vendar pa naj to nikakor ne postane tvoja najnovejša navada. Koža ti za ta početja nikoli ne bo hvaležna, tudi če se zgodi zgolj enkrat na mesec, vendar na našo srečo obstaja nekaj korakov, ki bodo popolnoma obnovili tvojo kožo. Torej, sprehodi se do umivalniki in začni s “specialno” nego.

Umij dvakrat
Upri se raznim stiskanjem ali praskanjem morebitnih mozoljčkov, ki so nastali čez noč in se osredotoči samo na odstranjevanje ličil. Začni z masiranjem čistilnega olja na suhi koži, da raztopiš in odstraniš vsa ličila (ja, tudi vodoodporno maskaro!) v enem koraku. Nato z mlačno vodo dobro speri čistilo z obraza in ponovno očisti obraz, vendar tokrat z nežnim čistilnim gelom. Z brisačko nežno popivnaj kožo do suhega.

Oceni stanje
Zdaj, ko si očistila z obraza vsa ličila, verjetno malo bolje vidiš, kaj se pravzaprav dogaja s tvojo kožo. Ogrci in zamašene pore so standardni obrazni pojavi, vendar pa lahko opaziš tudi izsušenost, rdečico in luskavost. Tvoja koža ima lahko na enem delu izbruh mozoljev, na drugem delu pa je izsušena in občutljiva, zato je pomembno, da vsak predel kože tretiraš na tak način, kot ga potrebuje, namesto da se poslužuješ ‘en-ustreza-vsem’ tretmaja.

Ustrezno ukrepaj
Dve besedi: obrazne maske. Seveda ti tudi zelo kvalitetna maska ne bo čudežno naredila popolne kože, vendar pa maske lahko preprečijo nekatere izbruhe mozoljev, ki so se “pletli” v globinah kože in tudi začasno zatrejo izsušenost kože. Svetujemo ti, da si narediš tako imenovani multi-masking, kar pomeni, da na različne predele kože naneseš maske, ki jih koža na tem predelu potrebuje. Torej, kjer je izsušena in občutljiva, nanesi vlažilno in hranilno masko, kjer je mastna in posuta z mozoljčki pa nanesi čistilno (glineno) ali lupilno (peel-off) masko.

Pusti pri miru
Saj vemo, lažje je reči kot upoštevati. Potem, ko spereš masko in osušiš kožo, med dlanmi segrej nekaj kapljic negovalnega olja (pozanimaj se, katero je primerno za tvoj tip kože) in dlani pritiskaj na kožo. Če imaš na koži kakšen mozolj, ga pred nanosom olja namaži s kremo ali gelom, ki vsebuje salicilno kislino.

Česa pa absolutno ne smeš narediti? Nanesti še več ličil. Verjetno se ti bo slišalo smešno, da moraš pustiti koži malo zadihati, vendar je to dejstvo resnično, saj ličila ovirajo njen proces obnavljanja. Vsaj za en dan pospravi puder v kot.