Domov » Lepota & zdravje » Kako PRAVILNO odstraniti bodice morskega ježka iz kože

Kako PRAVILNO odstraniti bodice morskega ježka iz kože

Lepota & zdravjeZanimivostiZdravje
Kako PRAVILNO odstraniti bodice morskega ježka iz kože
📷 Pixabay

Morski ježki se vedno skrivajo na dnu morja (najpogosteje v toplih in plitkih predelih), njihove ostre bodice pa niso tam le zato, da tebi pokvarijo celotni dan ali dopust – služijo jim kot sredstvo za zaščito pred plenilci, kar vključuje tudi tvoja nič hudega sluteča stopala.

Če preživljaš dopust ob morju, kjer je topla voda, je zelo velika verjetnost, da boš naletela na te majhne, črne hudičke, zato bi vsekakor morala vedeti, kako se pravilno lotiti odstranjevanja njihovih bodic iz kože, da boš lahko čim prej zopet normalno hodila.

Glede na to, da morski ježki v obrambi izločijo strup, ko nenamerno stopiš nanje, je potrebno bodico čim prej odstraniti iz kože, da zmanjšaš izpostavljenost strupom in dovzetnost za okužbe (na srečo so običajni črni ježki le blago strupeni). Najlažje boš to naredila s pinceto, ki jo razkuži z razkužilom za kožo (kot je spitaderm) ali v vreli vodi. Previdno primi bodico in jo počasi vleci navpično ven, da je ne zlomiš in posledično v koži pustiš drobne delce.

Glede na to, da so bodice zelo krhke, se bodo zelo verjetno zlomile že v trenutku, ko jih boš prijela s pinceto, zato imaš dve možnosti, ko ti v koži ostanejo drobni delci: vsak dan na predel nanašaj antiseptično kremo (priporočljivo le, če so ti v koži ostali zelo majhni delci, ki jih skoraj ne čutiš) ali pa poišči zdravniško pomoč, saj lahko hitro pride do okužbe.

Namakaj v kisu

Tudi, ko uspešno odstraniš bodico iz kože, lahko v njej ostanejo miniaturni delci in polurno namakanje predela v toplem kisu jih bo pomagalo ali raztopiti ali pa pomakniti na površje. Kis pa poleg tega deluje tudi kot naravni antiseptik.

Kopaj se v vroči vodi

Še en previdnostni ukrep za pomoč pri raztapljanju preostalih delcev in dobra izbira, če kis ni na voljo, je namakanje predela v vroči vodi (po možnosti z epsom soljo). To bo pripomoglo k zmanjšanju bolečine in vnetja ter ubijanju bakterij in posledično manjši možnosti za okužbe.

Antibiotiki so tvoji prijatelji

Da bi preprečila nastanek kakršnihkoli bakterijskih okužb, jemlji antibiotike ali na rano nanašaj antibiotično mazilo. V kolikor čutiš bolečino, jemlji paracetamol po navodilih, navedenih na embalaži. Na predel pa lahko nanašaš tudi sol, alkohol in limono, ki so enostavna in varna topična zdravila, ki tudi delujejo.