Domov » Moda & stil » Kako pravilno shraniti zimska oblačila do naslednje zime

Kako pravilno shraniti zimska oblačila do naslednje zime

Moda & stil
Kako pravilno shraniti zimska oblačila do naslednje zime
📷 Lily Like

Pomlad in spomladansko vreme sta po zares dolgi, predolgi zimi končno tu. To pa pomeni, da je končno prišel tudi čas, da za nekaj mesecev pospraviš (in pozabiš na) debele puloverje, jope, plašče, bunde in škornje. Ampak, še preden jih začneš pospravljati v zadnji kot omare ali pod posteljo, jih moraš ustrezno pripraviti na shranjevanje.

Če bi rada svoja najljubša zimska oblačila nosila še nekaj zimskih sezon, potem je ključnega pomena, da jih pravilno shraniš. In kako to najbolje storiš, izveš v nadaljevanju…

1. Vse očisti. Nikakor si ne želiš zapakirati umazanih oblačil, zato je zelo pomembno, da jih najprej očistiš. Plašči, puloverji in šali iz kašmirja in volne potrebujejo suho čiščenje. Ostala zimska oblačila in puhovke lahko opereš v pralnem stroju. Vrhnja zimska oblačila so tekom zimskih mesecev izpostavljena neštetim bakterijam, maščobi in tekočinam, tako da vsekakor poskrbi, da so pred shranjevanjem vsa odstranjena. Nikar pa ne zanemari niti zimske obutve – preden čevlje pospraviš v škatle, temeljito očisti njihovo zunanjost.

2. Debele puloverje ustrezno shrani. Volnene in puloverje iz kašmirja je potrebno zložiti in shraniti v škatle ali vreče za shranjevanje. Če boš puloverje obesila na obešalnike, lahko s tem tvegaš, da se bodo do naslednje zime raztegnili in izgubili obliko.

3. Večja oblačila shrani v vakuumske vreče. Zimska oblačila kot so puhovke in ogromni šali lahko zavzamejo ogromno prostora. Če živiš v manjšem stanovanju, je lahko shranjevanje takšnih izven sezonskih oblačil kar velik problem. Namesto, da jih le potisneš v zadnji kot omare, jih raje pospravi v vakuumske vreče. Izsesaj zrak, vreče pa nato pospravi pod posteljo.

4. Čevlji naj bodo zaščiteni. Zimske škornje nikakor ne smeš le položiti na polico in pozabiti nanje. Najprej jih temeljito očisti, nato pa pospravi v škatlo, v katerih si jih prinesla domov (če jo še imaš). V kolikor škatle nimaš več, očiščene škornje napolni s časopisom in jih pospravi v omaro.

5. Določenih materialov ne smeš shraniti v plastične vreče. Večina plaščev, še zlasti pa tisti, ki so narejeni iz usnja ali semiša, morajo dihati, zato jih nikakor ne smeš shraniti v plastične vreče. Raje izberi takšne, ki so iz blaga.