Kako pravilno (in varno) likati različne materiale oblačil

Likalniki so odlična iznajdba, da nam po svetu ni treba hoditi z zmečkanimi oblačili. Ampak, zakaj majice iz bombaža nikoli niso popolnoma gladke, topi iz poliestra pa imajo po likanju vedno nek čuden sijoč lesk? Sledi priročen vodnik za likanje vseh materialov, da boš likala kot profesionalka.

Bombaž: Likanja z visoko temperaturo, medtem ko je tkanina še nekoliko vlažna na otip. Med gumbi velikodušno uporabi paro.

Lan: Oblačilo obrni in ga z visoko temperaturo polikaj po notranji strani, ko je še vedno nekoliko vlažno na otip.

Volna: Oblačilo obrni in likaj po notranji strani s srednje nizko temperaturo, večkrat pa uporabi tudi paro za navlažitev.

Svila: Oblačilo obrni in ga likaj po notranji strani z nizko temperaturo, ko je še nekoliko vlažno – nikar ne uporabljaj pare ali spreja z vodo.

Poliester: Oblačilo likaj na srednje nizki temperaturi ko je še nekoliko vlažno. Če je potrebno malo posprejaj z vodo, vendar ne uporabljaj pare. (Para in/ali visoke temperature ustvarijo umeten plastičen lesk.)

Najlon: Popolnoma suho oblačilo likaj z nizko temperaturo. Nikoli ne uporabljaj pare, dovoljeno pa je sprejanje z vodo.

Akril: Popolnoma suho oblačilo obrni in ga likaj po notranji strani. Nikoli ne uporabljaj pare, lahko pa ga posprejaš z vodo.

Čipka: Oblačilo iz čipke likaj samo takrat, ko je popolnoma suho in vedno z nizko temperaturo. Ne uporabljaj ne pare ne sprejanja z vodo.

Žamet: Nikoli ne likaj. Ta material potrebuje samo paro.

Kašmir: Enako kot pri žametu.