Domov » Lepota & zdravje » Kako premagaš prehlad v samo 24-ih urah

Kako premagaš prehlad v samo 24-ih urah

Lepota & zdravjeZdravje
Kako premagaš prehlad v samo 24-ih urah
📷 Profimedia

Zima se hitro približuje, kar pa tudi pomeni, da je na obzorju že sezona grip in prehladov. Predstavljamo ti 5 najboljših nasvetov, s katerimi boš en korak pred prehladom in ga boš zato premagala v le 24-ih urah (namesto v enem tednu)!

Pij, pij, pij! Hidracija igra vsekakor ključno vlogo, saj pomaga “odplakniti” prehlad ter tudi sprostiti zamašen nos in navlažiti suho grlo. Izogibaj se le sladkim in mlečnim napitkom, še posebej če se ti nabira veliko sluzi, saj takšni napitki le še poslabšajo stanje. Raje se odloči za vodo (voda z mehurčki in limono je zelo osvežilna) ali pa blažilni topel (zeliščni ali sadni) čaj. Zeliščni čaji kot so žajbelj, ingver, limona, kamilica, korenina sladkega korena in zeleni čaj pomagajo olajšati bolečine v nosu in grlu. Za tiste, ki trpite za vnetjem sluznice, pa bo najboljša izbira čaj iz kurkume, saj je popolno protivnetno zxdravilo.

Povečaj vnos vitamina C. Ta dobro poznani vitamin je izredno koristen v boju proti okužbam, zato povečaj njegov vnos že ob prvih znakih prehlada. Ogromno ga najdeš v jagodičevju, agrumih, papaji, brokoliju in rdeči papriki.

Skuhaj juho. Kakršnakoli zelenjavna (korenčkova, porova,…) ali mesna juha, ki ji boš dodala česen – ima močne protivirusne, antibakterijske in protikateralne učinke – in čili, ki deluje kot naravni dekongestiv, bo pomagala pri hitrejšem okrevanju. Kurkuma, cimet in ščep ingverja v juhi pa bodo pomagali pospešiti prebavo.

Pojdi na sprehod. V hladnejših mesecih mnogo ljudem začne primanjkovati vitamina D. In ko želimo čim prej premagati prehlad, je vitamin D ključen za uravnavanje imunskega odziva. Poskrbi za to, da boš dovolj dolgo izpostavljena UVB sončnim žarkom, kar je vsaj 15 minut na dan. V primeru, da sonce le redko vidiš na nebu, pa so odlična alternativa prehranski dodatki z vitaminom D3. Ne samo, da bodo okrepili tvoj imunski sistem in se borili proti infekcijam, ampak pomagajo tudi v boju proti depresiji ter pri zdravju kosti, sklepov in srca.

Povečaj vnos cinka. V svojo prehrano poskusi vključiti čim več živil bogatih s cinkom, kot so bučna semena, špinača, govedina, pšenični kalčki in kakav. Cink je izjemno koristen, saj skrajša časovno obdobje simptomov, ki jih doživljaš.

Zanesi se na zelišča. Pelargonija je zeliščno sredstvo, ki lahko pomaga pri okužbah dihal, vnetjih grla in splošnih simptomih prehlada in gripe. Zdravilo iz tega zelišča začni uživati takoj, ko začutiš, da se v organizmu nekaj plete in ga uživaj vse dokler ne opaziš znakov izboljšanja.

Sprosti se! Vsi mislimo, da smo nepremagljivi in se nikakor nočemo ustaviti in sprostiti. Ko začutiš, da se te začne lotevati prehlad, si vzemi nekaj časa samo zase, izklopi vse naprave, se vleži v posteljo ali na kavč, pokrij z odejo in sprosti. Ne le, da ti bo to izjemno prijalo, ampak boš s tem okrepila tudi svoj imunski sistem. Popoln izgovor za lenobni dan!

Že poznaš briljanten trik, s katerim brez zdravil odmašiš zamašen nos in kako premagaš jesensko utrujenost?