Kako preprečiti, da bi tekoča podlaga na obrazu oksidirala

Si že kdaj opazovala jabolko, kako se začne po tvojem ugrizu čez nekaj minut spreminjati v rjavkasto barvo? Ali pa kako meso čudovitega zelenega avokada na zraku postane rjavkasto-črno? Vse to je posledica kemične reakcije, imenovane oksidacija. In ne velja samo za hrano – to se lahko zgodi tudi s tvojo tekočo podlago na obrazu.

S kemičnega stališča pride do oksidacije, ko kemikalija reagira z drugo molekulo in nato izgubi nekaj svojih elektronov, kar poveča oksidacijsko stanje ali oksidacijsko število. V kozmetiki lahko to povzroči spremembo barve in konsistence. Saj veš, kako popolno se je tvoja tekoča podlaga zjutraj ujemala z odtenkom polti, že sredi dneva pa tvoj obraz izgleda malo oranžen? No, morda je za to kriva oksidacija.

Obstajajo številni dejavniki, ki lahko povzročijo, da tvoja tekoča podlaga oksidira – tekstura kože, čistoča, naravna olja itd. Na srečo pa obstajajo izdelki, ki lahko oksidacijo preprečijo.

1. Ustvari čisto osnovo in umij obraz
Morda se ti zdi logično, ampak čista koža je zdrava koža, zdrava koža pa je srečna koža. Nikoli ne nanašaj tekoče podlage na neočiščen obraz, saj s tem le prosiš za neenakomeren ten kože in še mnogo ostalih težav.

2. Ne pozabi na tonik
Pred nanosom vlažilne kreme, nikar ne preskoči tega pomembnega nasveta za nego kože! Z nanosom tonika za obraz, boš pomagala uravnotežiti pH svoje kože, hkrati pa bo tonik absorbiral odvečno olje, ki ga je čistilo morda pustilo za seboj. Oksidacija tekoče podlage se pogosteje pojavlja pri ljudeh z mastno kožo, zato je odstranjevanje odvečnega olja, kolikor ga lahko, pred nanosom tekoče podlage pomemben prvi korak za ohranitev pristne barve.

3. Nanesi primer, ki bo “prijel” tekočo podlago
Z nanosom primerja pred tekočo podlago, bo primer absorbiral odvečno maščobo, hkrati pa ustvaril nevtralno osnovno plast, katere se bo oprijela tekoča podlaga.

4. Izbiraj negovalne izdelke na vodni osnovi
Veliko lepše bo izgledala tekoča podlaga, če boš izbirala negovalne izdelke na vodni osnovi ali pa bolj naravne z malo olj, ki so kljub temu vlažilni in učinkoviti. Bolj kot se boš izogibala izdelkom na oljni osnovi, manj je verjetnosti, da bo tekoča podlaga na koži oksidirala.

5. Za nanos uporabi pripomočke, ne rok
Ker olja (in drugi onesnaževalci) na tvojih rokah lahko povzročijo reakcije v tekoči podlagi, je zelo pomembna uporaba gobice ali čopiča in nikoli ne prstov ali rok. To ne bo ustvarilo le bolj gladkega in brezhibnega finiša, ampak tudi ohranilo brezhibnost tekoče podlage in preprečilo oksidacijo.

6. Redno pivnaj odvečno maščobo
Odstranjevanje odvečnega olja z obraza je pomembno pred in po nanosu tekoče podlage. Če se na obrazu čez dan začnejo pojavljati mastni predeli, jih čim prej popivnaj z lističi za pivnanje olj. Tako maščoba ne bo sedela na površini kože, kar bi lahko povzročilo oksidacijo.

7. Uporabi fiksirni sprej ali puder
Nanos fiksirnega spreja ali pudra čisto na konncu ličenja lahko zelo pomaga zmanjšati oksidacijo. Izdelka pomagata pri absorpciji odvečnega olja in tako zmanjšata tveganje za reakcijo s pigmenti v ličilih.

8. Redno čisti čopiče
Poskrbi za svoje čopiče in oni bodo poskrbeli zate. Zelo pomembno je ohranjati čopiče čiste, saj lahko le tako najbolje opravljajo svoje delo in ohranjajo pristnost izdelkov. Olja, ki se zadržujejo na ščetinah lahko privedejo do oksidacije tekoče podlage, kar lahko enostavno preprečiš s čiščenjem čopičev in gobic enkrat ali dvakrat tedensko.

Vse pravice pridržane © 2023 Modna.si