fbpx

Kako raztegniti čevlje, ki so pretesni

Vsi smo se že kdaj soočili s tem problemom: obuješ nove čevlje, ki so ti bili med pomirjanjem v trgovini popolnoma prav, zdaj pa se ti zdijo že po 10-ih minutah nošenja tesni in neudobni. Včasih je velikost noge med dvema številkama in se raje odločimo za manjšo, da nam noga v večji ne bi preveč plavala naokoli, posledično pa se lahko zgodi, da nam je ob naslednjem nošenju čevljev sprva nekoliko neudobno – dokler se čevlji malo ne raztegnejo in oblikujejo po našem stopalu.

Kako raztegniti čevlje ni ravno neka znanost, ni pa tudi zelo enostavno, saj nikoli ne veš, ali se bo material kaj raztegnil ali ne. Obstaja nekaj preizkušenih in delujočih metod, zaradi katerih lahko svoje najljubše čevlje nosimo popolnoma brez mučenja. Preberi spodnje nasvete, kako raztegneš svojo najljubšo obutev…

Obišči čevljarja
Čeprav ne bi smeli kupovati takih čevljev, pri katerih že ob nakupu vemo, da bodo potrebovali nekaj ‘popravila’, pa se včasih enostavno ne moremo upreti lepemu paru. Čevljar lahko s pomočjo raztezalne mašine spremeni prileganje čevlja, bodisi po dolžini ali širini.

Posprejaj
Obstajajo spreji, ki so oblikovani prav za to, da zmehčajo usnje in ga naredijo bolj dovzetnega za raztezanje. Ko posprejaš čevelj, vstavi vanj raztezalec čevljev in upoštevaj navodila za raztegovanje po dolžini ali širini.

Raztegni doma
Seveda si ne želiš tvegati in za ven obuti nove čevlje, ki se ti ne prilegajo ravno najbolj, naslednji dan pa jih poskušati vrniti v trgovino. Z nošenjem po stanovanju imaš možnost, da sprostiš in raztegneš material (tkanino ali usnje) in narediš čevlje malo bolj udobne za takrat, ko jih želiš pokazati svetu.

Nosi z nogavicami
Če so ti novi čevlji malo pretesni, potem je morda vse, kar potrebuješ zgolj par nogavic. Obuj si take iz debelejšega materiala in hodi s čevlji nekaj časa po stanovanju. To metodo je pametno narediti tudi pri novih pohodnih čevljih, da jih v udobju lastnega doma malo razhodiš z nogavicami in te ob naslednjem pohodu v naravi ne bodo ožulili.

Zamrzni…
Ja, pri raztezanju čevljev si lahko pomagaš tudi tako, da jih preprosto zamrzneš. Ampak, še preden jih postaviš v zamrzovalnik, jih moraš napolniti s tesno zaprto vrečko vode (vrečka mora biti res dobro zatesnjena, poleg tega pa je ne napolni do vrha, saj se med zamrzovanjem voda razteza. Ko vstaviš vrečko v čevlje, jih postavi v zamrzovalnik za toliko časa, dokler voda popolnoma ne zamrzne – voda se v zamrznjeni obliki razširi in posledično raztegne čevlje. Nato čevlje vzemi ven in počakaj, da se led v vrečki malo stali. Material na čevljih bi moral biti zdaj vsaj malo raztegnjen.

…ali segrej
Če ne pomaga ena stvar, bo pa druga! Ta nasvet je malo bolj uporabniku prijazen in nikakor ne zahteva čakanja na zamrznjene ledene vrečke. Obuj si debele nogavice, nato si nadeni čevlje in usmeri vroči fen v predele, kjer te čevlji najbolj tiščijo. Nato fen izklopi, čevlje pa imej še nekaj časa obute, da se material ohladi v tej raztegnjeni obliki.