Domov » Lepota & zdravje » Kako se v vročih poletnih dneh izogniti prepotenim stopalom

Kako se v vročih poletnih dneh izogniti prepotenim stopalom

Lepota & zdravjeZdravje
Kako se v vročih poletnih dneh izogniti prepotenim stopalom
📷 Not Jess Fashion

Ker ta občutek nikoli ni prijeten…

Potenje je vedno neprijetno, ko pa se potiš v stopala na zelo, zelo vroč dan, pa je še toliko bolj nadležno. Vendar pa obstaja zelo dober razlog, zakaj se tvoja stopala znojijo – najvišja koncentracija žlez znojnic se nahaja prav v naših stopalih. Naravni pomen žlez znojnic je zagotavljati vlago v koži, medtem ko le-ta izhlapeva iz nje, saj se telo poskuša s potenjem ohladiti. Na ta način telo uravnava telesno temperaturo.

Torej, potenje ima svoj namen, ampak to še nikakor ne pomeni, da ni zoprno. In prav zato ti razkrivamo nekaj enostavnih načinov, s katerimi zmanjšaš potenje tudi v najbolj soparnih dneh.

1. Nosi usnjene čevlje
Ja, so dražji, vendar pa ti bodo tvoja stopala neizmerno hvaležna, saj bodo v takih čevljih ostala suha in hladna. Usnje je zračen in fleksibilen material, ki je veliko boljši za tvoje noge kot umetni in plastični materiali, v katerih ni prezračevanja in posledično so stopala konstantno v toplem okolju.

2. Pusti nekaj prostora
So tvoji čevlji prave velikosti? Če so pretesni, lahko stiskajo prste skupaj, kar pa posledično pomeni, da ni dovolj prostora za premikanje in tudi ne dovolj zraka, kar pa še poveča verjetnost prepotenih stopal.

3. Zamenjaj čevlje
Vemo, da ko ti eni čevlji prirastejo k srcu, jih lahko nosiš od jutra do večera, dan za dnem, ampak daj stopalom od časa do časa malo premora. Tekom tedna je priporočljivo nositi več različnih parov čevljev, saj s tem omogočiš drugim čevljem, da se malo prezračijo – s tem se bo zmanjšala verjetnost za smrdeča stopala in razvoj glivičnih okužb.

4. Nosi tanke nogavičke
Nobene potrebe ni po debelih nogavicah sredi poletja. Tvojim stopalom bo brez dvoma prevroče v njih. Nogavice naj bodo bombažne in tanke, menjaj pa jih vsak dan ali celo večkrat na dan.

5. Uporabljaj deodorant za stopala
Sicer ne zveni najbolj glamurozno, vendar pa učinkuje na popolnoma enak način kot pod tvojimi pazduhami. Če nimaš pri roki nobenega deodoranta za stopala, si lahko pomagaš tudi z razkužilom za kožo, s katerim prepoji vatno blazinico in ga nato na čista in suha stopala nanesi med prste.

6. Ostani hidrirana
Tole je zelo enostavno. Uživanje dovolj vode je še en način, s katerim zmanjšaš oziroma preprečiš potenje nog. Ko je tvoje telo dobro hidrirano, telo veliko lažje regulira telesno temperaturo in posledično se manj potiš.

Tako, zdaj pa brezskrbno (in brez prepotenih stopal) uživaj v poletnih dneh!