Kako ugotoviti, ali je mango ravno prav zrel za uživanje
Sezona mangov je tu in najboljši za uživanje so seveda ravno prav zreli, ker so takšni tudi najbolj slastni. Nihče si ne želi zarezati ali v prezrel ali v premalo zrel mango. Ampak kako sploh lahko ugotoviš, da je sadež ravno prav zrel? Zelo preprosto.
Kako izbrati popolno zrel mango:
Občutek: Saj veš, kako običajno preveriš zrelost avokada ali breskve? Povsem enako je z mangom. Nežno ga stisni – če je zrel, potem se bo lupina nekoliko vdrla, če je trd kot skala, pa je še povsem nezrel. Če pa je meso pod lupino že zelo mehko in se globoko vdira ob pritisku, pa je že prezrel za uživanje.
Vonj: Povonjaj sadež na mestu, kjer je rastlo iz stebla. Včasih ima zrel mango prijetno sadno aromo, podobno njegovemu okusu. Ampak upoštevaj dejstvo, da temu ni vedno tako. Če nima vonja, se zanašaj na občutek. Ena stvar, ki je zagotovo ne želiš? Kislega ali vonja po zavretem sadju – to je znak, da je mango preveč zrel.
Kakšne barve je zrel mango?
Zelene, rumene, rozaste,…mango je na voljo v različnih barvah in le-ta ne določa njegove zrelosti. Običajno iz zelenkaste postanejo rumeno-oranžno-rdeči, vendar se je glede zrelosti najbolje zanesti na občutek.
Bi morala mango shranjevati v hladilniku?
Če si kupila popolno zrel mango, ki je primeren za takojšnje uživanje, potem ga vsekakor shrani v hladilnik. V kolikor pa si domov prinesla še nezrel mango, ga najprej hrani na pultu vse do trenutka, ko je ravno prav zrel, nato pa ga ali porabi ali pa prestavi v hladilnik. Zrel mango lahko v hladilniku hraniš pet dni.
Kako najhitreje dozoreti mango
Če imaš doma nezrel mango, ga pusti na pultu nekaj dni in dozorel bo sam od sebe. Če pa se ti ga mudi dozoreti, položi mango v papirnato vrečko skupaj z banano in jo zapri. Mango je občutljiv na etilen, plin brez vonja, ki pospeši postopek zorenja.