fbpx

Kako veš, da si dehidrirana

Ali si vedela, da ko prideš do točke, ko začutiš žejo, je tvoje telo že dehidrirano? Naša telesa so od 50 do 75% zgrajena iz vode, zato je takrat, ko si dehidrirana, ta procent v telesu že precej pod tisto mejo, ki je potrebna za normalno delovanje organizma. Sledijo znaki, po katerih veš, da je čas za vodo!

Počutiš se utrujeno
Če se čez dan počutiš utrujeno, poskusi popiti pol litra vode še preden zaužiješ svojo prvo kofeinsko pijačo in bodi pozorna na kakšne spremembe v počutju. Po celonočnem počitku je povsem normalno, da si zjutraj nekoliko dehidrirana, zato nikar ne pozabi v jutranji ritual vključiti tudi kozarec H2O-ja, ki bo spravil v pogon tvoj metabolizem in možgane.

Počutje se ti konstantno spreminja
Nedavna študija je pokazala, da že manjša dehidriranost lahko vpliva na tvoje razpoloženje in na (ne)zmožnost koncentracije. Če sediš za mizo in se počutiš utrujeno, ti bo kozarec vode pomagal do boljšega razpoloženja in zbranosti.

Težko greš na veliko potrebo
Voda ohranja tvoj prebavni sistem v pogonu in s tem preprečuje, da bi prišlo do kroničnega zaprtja. Zato je precej logično, da imaš težave z odvajanjem, če si dehidrirana. Poskrbi, da se stvari v črevesju premikajo naprej in tekom dneva spij ogromno tekočine (nesladkane vode in čajev).

Boli te glava
Blagi glavoboli so klasičen znak dehidracije. Če začutiš bolečino, nemudoma spij vsaj 2 decilitra vode in tako zatri glavobol še v fazi nastajanja. Nikar ne posegaj takoj po tabletah, čista in osvežilna voda bo v večini primerov odpravila bolečino!

Imaš slab zadah
Suha usta vodijo v slab zadah, saj ti primanjkuje sline, ki se bojuje proti smrdljivim bakterijam. Vsaki dve uri spij kozarec vode in tvoj zadah bo pod kontrolo.