Kakšen je rok trajanja odprte steklenice vina?
Pogosto odpremo steklenico vina, da si natočimo le en kozarec, preostanek pa shranimo v hladilnik. Ampak, koliko časa sploh lahko hraniš odprto steklenico vina v hladilniku, da je vino v njej še vedno dobro?
Po besedah vinarja Collin-a Lilly-ja bi morali steklenico vina popiti po štirih do šestih urah po odprtju, saj po 24-ih urah vino ne bo imelo več tako dobrega okusa.
Collin je pojasnil: “Ko odpremo steklenico vina in jo na pol izpraznimo, prazno polovico zapolni zrak. Čez čas, ko je vino izpostavljeno preveliki količini zraka, fenoli (komponente, ki vplivajo na okus vina) razpadejo in postanejo negativnega okusa.”
Drugi strokovnjak za vina, Joe Fattorini pa je nekoliko drugačnega mnenja: “Belo in rdeče vino obravnavaj tako kot mleko. Običajno je najboljšega okusa na dan odprtja embalaže, vendar ima tudi po nekaj dneh še vedno soliden okus.”
Rok trajanja tako belemu kot rdečemu vino podaljšaš tako, da ju zaprta z zamaškom hraniš v hladilniku, vendar je zelo pomembno, da rdečega postaviš na sobno temperaturo pol ure pred serviranjem, saj bo tako veliko bolj prijetnega okusa.
Kako pa veš, da vino ni več primerno za uživanje? Pozorna moraš biti na dve ključni stvari:
- vino bo po nekaj dneh pridobilo nekoliko oreškast vonj in izgubilo živahno aromo po grozdju
- če si ga v hladilniku hranila kar nekaj časa, potem je lahko zavrel in razvil kiselkast vonj