Kar 64 % potrošnikov bo letos modne nakupe opravilo na črni petek

Modna platforma GLAMI.si razkriva, kako nameravajo slovenski potrošniki nakupovati na črni petek – najbolj aktiven nakupovalni dan v letu.

Modna platforma GLAMI.si je izvedla še eno raziskavo, v okviru katere jo je zanimalo mnenje slovenskih potrošnikov o nakupovanju modnih izdelkov na prihajajoči črni petek. Črni petek je v zadnjih letih postal globalni nakupovalni fenomen, ko spletne trgovine in trgovci ponujajo velike popuste. Slovenci so že dolgo nazaj pokazali, da obožujejo nakupovanje na črni petek, ki bo letos 25. novembra 2022.

Vsi poznamo silno gnečo v trgovinah na črni petek, zato je modna platforma GLAMI.si preverila, kako nameravajo letos nakupovati Slovenci. Se bodo odločili za nakupovanje iz domačega naslanjača? Se bodo odpravili v natrpana nakupovalna središča? Kako je pandemija vplivala na njihove nakupovalne navade?

Iz raziskave izhaja več zanimivih ugotovitev:

  • 64 % vprašanih namerava na letošnji črni petek kupiti modne kose oblačil in obutve.
  • Le 1 % vprašanih ne ve, kaj je črni petek.
  • Na letošnji črni petek bo 27 % vprašanih zapravilo med 100 in 200 evrov za modo.
  • 48 % slovenskih potrošnikov vnaprej načrtuje, kaj bo kupilo na črni petek.

Več kot polovica anketiranih (65 %) raje nakupuje prek spleta.

Koliko slovenskih potrošnikov namerava nakupovati na črni petek in koliko nameravajo zapraviti za modo?

Nakupovanje na črni petek - Modna.si
Nakupovanje na črni petek (Foto: Glami)

Kar 64 % vprašanih namerava ta črni petek kupovati modne izdelke. Gre za majhno povečanje v primerjavi z lanskimi rezultati, ko je 62 % anketirancev odgovorilo pozitivno na isto vprašanje. 45 % vprašanih je potrdilo, da nakupovanje na črni petek običajno izkoristijo kot pripravo na mrzle zimske dni, saj lahko takrat najdejo topla oblačila in obutev po znatno nižjih cenah.

Ko gre za modno nakupovanje na črni petek, del potrošnikov še vedno ostaja neodločen. Letos se je njihovo število povečalo. V primerjavi z lanskimi 17 %, zdaj 27 % vprašanih pravi, da še vedno ne vedo, ali bodo črni petek izkoristili za nakupe oblačil in obutve.

Med tistimi, ki načrtujejo nakup oblačil, obutve in modnih dodatkov, jih namerava 32 % za modne znamke zapraviti med 50 in 100 €, manjši delež, 27 % vprašanih, pa ima namen zapraviti nekoliko večji znesek – med 100 in 200 €. 18 % vprašanih še vedno ne ve, koliko bi porabili za tovrstne nakupe.

Zanimivo je, da vsega 1 odstotek vprašanih ne ve, kaj je to črni petek, kar dokazuje veliko priljubljenost tega mednarodnega nakupovalnega praznika v obojestransko zadovoljstvo kupcev in trgovcev. Med tem majhnim deležem slovenskih potrošnikov jih 59 % ne ve, ali bodo tisti dan kupili modne izdelke.

Nakupovanje na črni petek - Modna.si
Nakupovanje na črni petek (Foto: Glami)

Impulzivno nakupovanje in nove nakupovalne navade na črni petek

Kar 36 % slovenskih potrošnikov ne načrtuje vnaprej, kaj bo kupilo na prihajajoči črni petek, ampak namerava raziskati, kje lahko najdejo najboljše ponudbe, nato pa se bodo podali na lov za svojimi najljubšimi modnimi kosi po nižjih cenah. Tako se pridružujejo trendu impulzivnega nakupovanja na črni petek, ki je značilen tudi za tujino. Nasprotno, jih bo 48 % svoje nakupovanje skrbno načrtovalo, nekateri izmed njih nameravajo sestaviti tudi nakupovalne sezname.

Raziskava je pokazala, da so pretekla leta pandemije močno vplivala na potrošniške navade in nekatere od teh navad so v celoti prevzete. Zaradi pandemije, zaprtja javnega življenja in številnih omejitev, ki so bile prisotne v nakupovalnih središčih, kot so nošenje mask in omejeno število kupcev, so Slovenci pogosteje začeli nakupovati prek spleta. Izkazalo se je, da je ta oblika nakupovanja postala bistveno udobnejša od nakupovanja v nakupovalnih centrih in fizičnih trgovinah.

Nakupovanje preko spleta na črni petek - Modna.si
Nakupovanje preko spleta na črni petek (Foto: Envato Elements)

Več kot polovica vprašanih, natančneje 65 %, je odgovorila, da na letošnji črni petek ne namerava nakupovati v fizičnih trgovinah. Če se bodo znašli v gneči, pa nameravajo iz prodajalne oditi. Ta rezultat je za 13 % višji v primerjavi z lanskim letom, ko so veljali drugačni pandemični ukrepi in je število okuženih raslo, kar kaže, da spletna trgovina ohranja visok status, ki si ga je pridobila v zadnjih letih.