Domov » Lepota & zdravje » Katere sestavine v izdelkih potrebuješ v določenem starostnem obdobju

Katere sestavine v izdelkih potrebuješ v določenem starostnem obdobju

Lepota & zdravjeNega
Katere sestavine v izdelkih potrebuješ v določenem starostnem obdobju
📷 Profimedia

Od 0 pa vse do 60+!

Torej, končno si ugotovila, kakšen tip kože imaš, odkrila svoje najljubše izdelke in zdi se ti, da imaš celotno lepotno rutino do konca življenja pod kontrolo. Ampak, izkazalo se je, da se tvoja koža vsako desetletje spremeni, kar pomeni, da bi morala na vsakih nekaj let zamenjati lepotne izdelke. Ne veš, kaj točno to zate pomeni? V nadaljevanju boš spoznala ključne sestavine, ki bi jih morala uporabljati pri določeni starosti. Da se boš starala kot najboljše vino…

 

0+: Zaščitni faktor

Povsem logično in pri nobeni starosti ne bi smela pozabiti na zaščitni faktor. Tvoja koža bo skozi leta kazala manj znakov staranja, če boš celo življenje redno nanašala kremo z zaščitnim faktorjem. To je najboljši anti-aging izdelek.

 

20-ta: Alfa hidroksi kisline (AHA)

Nič nenavadnega ni, da se v svojih 20-ih še vedno bojuješ proti aknam in nepojasnjenim izbruhom mozoljev. Nežen piling kože jo pomaga ohranjati gladko in svetlo, medtem pa stimulira proizvodnjo kolagena, da je koža dobro navlažena. Poišči čistila, tonike, serume in kreme z glikolno kislino ali mlečno kislino za čisto in mladostno polt.

 

30-ta: Retinol

Slaba novica: vrednosti kolagena in elastina (sestavini, ki sta odgovorni za mladostno in čvrsto kožo) začnejo upadati po 30. letu. Dobra novica: obstaja retinol – derivat vitamina A, ki spodbuja tvorbo novih celic, svetli hiperpigmentacijo ter manjša in preprečuje gube. Nanesi ga zvečer in naslednji dan se boš zbudila z mladostno kožo.

 

40-ta: Antioksidanti

Ko enkrat vstopiš v 40-ta, je tvorba novih celic kar dvakrat počasnejša kot je bila v 20-ih. To pomeni, da si veliko bolj dovzetna za brazgotinjenje, gubanje in pigmentacijo. Na tej stopnji je ključna uporaba antioksidantov, saj le-ti pomagajo zaščititi kožo pred prostimi radikali, ki povzročajo vidne znake staranja. Poskusi izdelke z vitaminom C, vitaminom B in resveratrolom, poleg tega pa uživaj tudi bolj hranilna živila, kakršna so borovnice, maline in grozdje (tudi vino šteje, ampak v zmernih količinah!).

 

50-ta: Olja

V tem obdobju postane tvoja koža manj učinkovita pri zadrževanju vode, zato je v 50-ih letih ključno obnavljanje vlage. Olja so najbolj koncentrirana oblika hidracije, zato poišči izdelke, kjer so olja glavna sestavina. Govorimo o čistilih na oljni osnovi, obraznih oljih in celo oljih za kuhanje, kakršno je kokosovo. Vsi bodo pomagali zakleniti vlago za bolj čvrsto in napeto kožo.

 

60-ta: Ceramidi

Cera-kaj? Če še nisi slišala za to sestavino, potem je skrajni čas, da spoznaš, kako zelo pomembna je za izboljšanje hidracije in celotne teksture kože. Ceramidi so molekule, ki držijo kožne celice skupaj, s tem tvorijo zaščitno plast, ki ohranja kožo napeto in hidrirano. Tvoje telo sčasoma neha naravno tvoriti te molekule, zato je zelo pomembno, da jih obnoviš sama. Če ceramide nanašaš dnevno, učinkovito pomlajujejo površino kože in naravno pregrado na celični ravni.