Kava: 5 presenetljivih pozitivnih učinkov kofeina

Medtem, ko se o kofeinu pogosto govori z negativnim prizvokom, pa je v razumnih količinah pravzaprav zelo koristen. Kofein je naravno prisoten v vsakodnevni hrani in pijačah, kot so čaj, kava in čokolada, vendar se ta naravni stimulans dodaja tudi v proizvode za povečanje učinkovitosti, zdravila proti bolečini in specialne šampone, ki so namenjeni za preprečevanje izpadanja las – in to z dobrim razlogom.

Sledi pet presenetljivih zdravstvenih koristi kofeina v prehrani in življenjskem slogu.

1. Kofein ti pomaga pri ostrem razmišljanju

Zaradi očitnih razlogov mnogo ljudi poseže po skodelici kave, ki jih ohranja budne. Dejstvo je, da je kofein najbolj razširjen stimulant na svetu. Opredeljen kot nootropik, kofein blokira receptorje adenozina v možganih, s čimer se poveča budnost, poveča pozornost in zmanjša zaznavanje utrujenosti.

Nekateri dokazi celo kažejo na to, da ima redni vnos kofeina zaščitni učinek proti demenci, čeprav je za potrditev tega potrebnih še več študij.

2. Šampon s kofeinom zmanjšuje izpadanje in redčenje las

Izpadanje las ne vpliva samo na moške, ampak tudi na milijone žensk pred, med in po menopavzi. Z redno uporabo izdelkov za lase, ki vsebujejo kofein, lahko učinkovito zmanjšaš redčenje in izpadanje las.

Ko ga naneseš na lasišče, kofein doseže lasne mešičke in deluje na dva načina: spodbuja pretok krvi, da neguje lase in blokira encim (5-α-reduktaza), ki je povezana z vzorcem izpadanja las tako pri moških kot tudi ženskah. Le dve minuti kontakta sta potrebni, da začne kofein v izdelkih delovati. In ja, kofein je potrebno nanesti neposredno na lasišče – uživanje kofeinskih napitkov ne deluje.

3. Kofein poveča moč in vzdržljivost

Kofein je priljubljena med elitnimi športniki, ki dajejo prednost učinkovitosti. Nedavna analiza 20 študij je potrdila, da kofein izboljša mišično moč, še zlasti v zgornjem delu telesu.

Kofein pomaga športnikom, da trenirajo dlje ter izboljšajo intenzivnost in učinkovitost treninga vzdržljivostnega kolesarjenja in teka.

4. Kofein spodbuja metabolizem

Če piješ skodelico kave, ki vsebuje 200 mg kofeina, lahko v naslednjih treh urah povečaš hitrost presnove za 7%, tako da tvoje telo kuri več maščob in ustvari več toplote. Zaradi tega učinka se kofein pogosto dodaja v lekarniška zdravila proti bolečinam, saj pospešuje delovanje drugih sestavin, kot je ibuprofen.

Prav tako se kofein dodaja nekaterim prehranskim dodatkom za zmanjšanje telesne teže. V nekaterih študijah je redni vnos kofeina povzročil, da so udeleženci na dan pokurili dodatnih 79 do 150 kalorij.

5. Kofein je antioksidant

Antioksidativni učinki kofeina prispevajo k zdravilnim koristim kave in čaja, kar povečuje učinke njihovih antioksidativnih polifenolov. Študije so ugotovile, da so imeli ljudje, ki so popili dve ali več skodelic kave na dan, v povprečju za 14% manj verjetnosti, da bodo umrli zaradi kateregakoli vzroka v času trajanja raziskave od tistih, ki so pili malo ali nič kave.

Podobne koristi so našli tudi pri pravem čaju. Tisti, ki so popili tri skodelice čaja na dan, so imeli 24-odstotno manj verjetnosti, da bodo umrli zaradi kakršnihkoli medicinskih vzrokov med trajanjem študije, v primerjavi s tistimi, ki niso pili čaja. Glede na študije lahko kofein prispeva tudi k zmanjšanju tveganja za karcinomom bazalnih celic (oblika kožnega raka), ugodno vpliva na raka dojke in zagotavlja zaščito pred diabetesom tipa II, ki se lahko razvije v odrasli dobi.