fbpx

Kava: Zakaj je ne bi smeli piti na prazen želodec

Zbudiš se, nekajkrat pritisneš na tipko za dremež, se nato vsa zaspana sprehodiš do kuhinje, kjer si skuhaš kavo in čakaš, da kofein pride v žile in te zbudi. “Ampak, najprej kava” fraza za večino verjetno še kako drži, vendar pa naj bi bilo uživanje kave na prazen želodec vse prej kot koristno.

Zakaj ne bi smeli piti kave na prazen želodec

Obstaja nekaj razlogov, zakaj kava zjutraj na prazen želodec ni najboljša, še zlasti ne za ženske.

1. Povečuje ravni kortizola, kar lahko negativno vpliva na ovulacijo, težo in hormonsko ravnovesje. Tako imenovani stresni hormon – ki med drugim pomaga uravnavati energijo in te ohranja budno – niha čez dan, običajno pa so ravni višje zjutraj in nižje zvečer. Uživanje kave takoj po bujenju, ko je kortizola več, ovira proizvodnjo hormonov in prestavi čas menstrualnega cikla. Zaradi tega lahko pride do proizvajanja kortizola v času, ko bi normalno padel (ponoči). Študije tudi kažejo, da lahko uživanje kofeina, ko je kortizola veliko, dejansko povzroči še večjo proizvodnjo kortizola.

2. Uživanje kave na prazen želodec lahko povzroči tudi težave z zdravjem črevesja, saj spodbuja proizvodnjo kisline v želodcu. Če si nagnjena k refluksu kisline ali drugim težavam prebavnega sistema, potem čim prej prenehaj uživati kavo na prazen želodec, poleg tega pa za zajtrk uživaj živila bogata s kalcijem (jogurt, mandlji, špinača, ohrovt ali chia semena), ki pomagajo nevtralizirati tako kislost kave kot želodčno kislino.

Zanimivost: Kava pripravljena v mrzli vodi (cold brew) vsebuje 70% manj kislin kot vroča kava.

Kdaj je najbolje piti kavo

Če se zbujaš bolj kot ne ob istem času, potem je najbolje kavo uživati med 9:30 uro in poldnevom, saj so takrat ravni kortizola običajno nižje in bo učinek kave najboljši.

@miriamgubovicova Don’t hate me for telling you this, but… #coffee #intermittentffasting #cortisol #weightloss #weightgain #stress #stressmanagement #insulinresistance #insulin #bloodsugar #performance #adrenalfatigue #mentalhealth #health ♬ original sound – Miriam Gubovicova

Preberi si tudi:
Keto recept: Zdrava Dalgona kava (brez sladkorja in laktoze)

Keto recept: Zdrava Dalgona kava (brez sladkorja in laktoze)

Na vse bolj priljubljeni aplikaciji TikTok so ljudje začeli objavljati videe kave, ki pa niti približno ne izgleda klasično. V bistvu na mleko položiš puhasto kavino kremo, ki…