fbpx

Kavna usedlina: 5 načinov, za kaj vse lahko uporabimo zoc

Vsako jutro si skuhamo skodelico kave, ki nas prebudi že s svojim aromatičnim vonjem, kofein v njej pa po zaužitju doda še svojo piko na i. OK, kavo spijemo, kaj pa narediti s kavno usedlino, ki ostane v džezvi? Kot verjetno že veš, zlivanje v lijak ni priporočljivo, saj lahko povzroči zamašitev odtoka, zato ti v nadaljevanju predstavljamo nekaj zanimivih in koristnih idej, kako uporabiti kavno usedlino.

Piling za telo

Kavna usedlina je naravno grob piling, ki ga lahko uporabimo za odstranjevanje odmrlih kožnih celic. Zmešaj jo z malo olja (npr. kokosovo olje) in nežno masiraj po koži med prhanjem.

Odstranjevanje neprijetnih vonjav

Kavna usedlina lahko absorbira neprijetne vonjave. Postavi skodelico s kavno usedlino v hladilnik, da nevtralizira neprijetne vonjave ali pa jo položi v čevlje, da absorbira vonj po znoju.

Naravno gnojilo

Kavna usedlina je bogata s hranili, kot so dušik, kalij in fosfor ter nekatere minerale, ki lahko koristijo rastlinam, zaradi česar je odlično naravno gnojilo za rastline. Tudi kofein v kavni usedlini lahko deluje kot naravni insekticid in odganja nekatere škodljivce. Lahko jo dodaš v kompost ali jo neposredno vmešaš v zemljo okoli rastlin. Ampak pozor, nekatere rastline ne prenašajo kavne usedline oziroma imajo raje drugačne vrste gnojila. Kavno usedlino bolje prenašajo rastline, ki imajo raje kislo okolje, kot so azaleje ali rododendroni.

Odganjanje škodljivcev

Poleg gnojenja lahko kavno usedlino uporabimo tudi kot naravno sredstvo za odganjanje škodljivcev. Razporedi jo okoli rastlin, da odžene mravlje, polže in druge škodljivce.

Čiščenje posode

Kavna usedlina lahko pomaga odstraniti trdovratne madeže in ostanke hrane z loncev in ponev. Zmešaj jo z malo vode in nežno zdrgni madeže.