Kdaj lahko brez slabe vesti uživaš v nezdravi, predelani hrani
Po mnenju nutricionistov!
Strokovnjaki za prehrano skorajda niti pogledati ne morejo predelanih živil in k temu pozivajo tudi svoje stranke. Nutricionisti za športno prehrano pa so povsem nekaj drugega. Ko intenzivno telovadiš ali pa delaš vzdržljivostne vaje, včasih pač potrebuješ nekaj ekstra sladkorja in enostavnih ogljikovih hidratov v svojem telesu.
Ne slišiš pogosto, da bi ti nutricionisti svetovali, da jej vaflje, javorjev sirup, bel kruh in bele testenine, kajne? Ampak to velja le v posebnih okoliščinah.
Medtem, ko so polnozrnata živila in živila z visoko vsebnostjo vlaknin polna hranilnih snovi, pa so enostavni ogljikovi hidrati polni energije, kar pomeni, da vsebujejo precej kalorij na en grižljaj. Živila, ki so splošno znana kot “nezdrava” telo lažje prebavi in so prav zaradi tega idealna za nekoga, ki trenira več kot uro in pol na dan.
To pa seveda ne pomeni, da se nažiraš s picami, rogljički in prigrizki iz avtomata. To je nekaj primerov pametnih predelanih živil:
- bel kruh ali testenine
- vaflji brez dodatkov, žemljice, lepinje (ne polnozrnate/visoko vlakninske)
- riževi krekerji in kosmiči
- sokovi
- suho sadje
- med in sirup
To so odlični viri visoko kaloričnih živil, ki ustvarijo zelo malo ostanka v črevesju, kar z drugimi besedami pomeni, da so lahko prebavljiva in ti med vadbo ne bodo povzročala tesnoben občutek v želodcu.
In zakaj so prav ta živila zmagovalna? Športnike oskrbujejo z energijo, ki jo potrebujejo za ohranjanje dobrega energetskega in hormonskega ravnovesja ter zdravo presnovo. Živila, ki so splošno znana kot “zdrava” – sadje in zelenjava, polnozrnata živila itd., naše telo ne prebavi tako lahkotno, saj so obsežnejša in je zato tudi proces presnove počasnejši.
In kdaj lahko uživaš v nezdravh živilih brez slabe vesti?
- malo pred treningom
- kadar si tekom dneva bolj telesno aktivna
- ko zaznaš pomanjkanje apetita