Keto recept: Razpokani čokoladni piškoti
Razpokani čokoladni piškoti – praznična klasika, narejena na bolj zdrav način z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in brez glutena. Mehki, čvrsti in kot nalašč za praznični čas.
Keto Razpokani čokoladni piškoti
Sestavine (za 20 piškotov):
- 1 skodelica fine blanširane mandljeve moke
- 1/4 skodelice kokosove moke
- 1/2 skodelice nesladkanega kakava v prahu
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 1/4 čajne žličke ksantan gumija (neobvezno, vendar pomaga dodati strukturo)
- 1/8 čajne žličke soli
- 3/4 skodelice kokosovega sladkorja
- 2 veliki jajci, sobne temperature
- 1/4 skodelice stopljenega rafiniranega kokosovega olja ALI avokadovega olja
- 1 1/2 čajne žličke čistega ekstrakta vanilije
Za valjanje:
- 4 jedilne žlice kokosovega sladkorja ali eritritola
- 3/4 skodelice kokosovega sladkorja v prahu ali eritritola v prahu
Priprava:
1. V srednje veliki skledi zmešaj mandljevo moko, kokosovo moko, kakav v prahu, pecilni prašek, ksantan gumi in sol.
2. V skledi samostoječega kuhinjskega mešalnika ali z ročnim mešalnikom na visoki hitrosti stepaj stopljeno olje in kokosov sladkor 3 minute, da postaneta lahka in puhasta. Dodaj jajca in vanilijo ter stepaj 1 minuto.
3. Počasi dodajaj suhe sestavine in mešaj na srednje nizki hitrosti, dokler se sestavine ne zmešajo. Testo oblikuj v kepo, ki jo zavij v plastično folijo. Hladi v hladilniku vsaj 2 uri oziroma najbolje čez noč ali pa v zamrzovalniku 45 minut.
4. Ko je testo pripravljeno za peko, segrej pečico na 175°C, pekač za piškote pa obloži s peki papirjem.
5. Vzemi piškotno testo iz hladilnika. Kokosov sladkor položi v eno manjšo posodico, kokosov sladkor v prahu pa v drugo.
6. Zajemi malo testa in oblikuj 2-3 cm debelo kroglico. Povaljaj jo v kokosovem sladkorju, nato pa izdatno še v sladkorju v prahu. Položi na peki papir.
7. Peci v pečici 9-10 minut.
8. Vzemi iz pečice in pusti piškote ohlajati 2-3 minute. Vsakega še enkrat povaljaj v sladkorju v prahu in položi na čist peki papir, da se popolnoma ohladi.
9. Ko so piškoti ohlajeni, jih hrani v nepredušni zaprti posodi.