Domov » Lepota & zdravje » Ključna lepotna napaka, zaradi katere se mozolji počasneje celijo

Ključna lepotna napaka, zaradi katere se mozolji počasneje celijo

Lepota & zdravjeNega
Ključna lepotna napaka, zaradi katere se mozolji počasneje celijo
📷 Profimedia

Jo tudi ti počneš?

Na bradi se ti je kar iznenada pojavil nadležen, ogromen rdeč mozolj in nanj začneš v dobri veri nanašati vse možne kreme in tretmaje, ki obstajajo, da bi ga le čim prej izkoreninila. Žal je to ključna napaka, ki jo večina med nami naredi in lahko stanje le še poslabša.

Napaka: Prekmalu začneš na mozolj nanašati izsušujoče tretmaje

Mozolju moraš dati na začetku čas, da začne sam zoreti. Bakterije so tako ali tako že prisotne in zelo pomembno je, da same najdejo svojo pot iz por. Če pa naneseš tretma na mozolj prezgodaj, pa mu s tem ne daš priložnosti, da bi sam dozorel. V bistvu le izsušuješ vrhnjo plast kože, bakterije pa zadržuješ v notranjosti, kar povzroči, da se ti mozolj céli celo večnost. Poleg tega pa povečano vnetje še poslabša tiste nadležne temne madeže po mozolju (hiperpigmentacija in brazgotine).

Rešitev: Tretiraj mozolj z izdelki, ki ne izsušujejo

Če bi rada uspešno izkoreninila mozolj, potem moraš poznati sestavine. Preglej vse tretmaje za mozolje, ki jih imaš in bodi pozorna na sestavine, ki izsušujejo: benzoil peroksid, žveplo, alkohol in kafra. Te sestavine so v majhnih količinah lahko koristne, vendar pa zelo dražeče in izsušujoče, če se z njimi pretirava. Raje tretiraj mozolj z učinkovitimi sestavinami, ki ne izsušujejo, kot so salicilna kislina, olje čajevca in cink.

Zdaj pa je potrebno določiti najbolj primeren čas za nanos teh sestavin na mozolje. Najbolje je, če počakaš toliko časa, da mozolj najprej dozori (dobi belo kapico). Čeprav bi se ga rada po hitrem postopku znebila, pa bo na dolgi rok veliko bolje zate in tvojo kožo, da potrpežljivo počakaš, da mozolj sam dozori in šele nato začneš nanj nanašati tretmaje.