Ko ti zmanjka pecilnega praška: Predstavljamo 7 nadomestkov!

Pecilni prašek je kot ključi od tvojega avta: nikoli jih ne najdeš, ko jih nujno rabiš.

Če se ti je že kdaj zgodilo, da si bila sredi recepta za pecivo, ko nenadoma ugotoviš, da nimaš pecilnega praška, brez panike, obstaja kar nekaj nadomestkov, s katerimi si lahko pomagaš.

Kaj je pecilni prašek?

Pecilni prašek je sestavljen iz vinskega kamna, ki je kislina, in sode bikarbone, ki je osnova. Skupaj ustvarita kemično reakcijo, zaradi katere v testu nastanejo mehurčki (ogljikov dioksid), ki se napihujejo testo. Zaradi pecilnega praška pecivo naraste in naredi pecivo, kruh in piškote tako lahkotne in puhaste.

Še ena njegova skrivna moč: Pecilni prašek lahko piščanca naredi zelo hrustljavega. Kako? Zviša pH piščančje kože, če ga uporabiš namesto moke v premazu. Nato razgradi beljakovine in ustvari mehurčke ogljikovega dioksida po površini. Po noči v hladilniku se bo piščančja kožica v pečici obarvala rjavo in razpokala.

Nadomestki pecilnega praška:

1. Soda bikarbona + Vinski kamen

Zmešaj 1 čajno žličko sode bikarbone z 2 čajnima žličkama vinskega kamna. Mešanico v receptu uporabi v razmerju 1:1 namesto pecilnega praška.

2. Soda bikarbona + Limonin sok

Ker je soda bikarbona štirikrat bolj reaktivna kot pecilni prašek, je 1/4 čajne žličke sode enako močna kot 1 čajna žlička pecilnega. Poglej, koliko pecilnega praška zahteva recept, nato pa ga razdeli na štiri dele, da dobiš enakovredno količino sode bikarbone. Nato jo zmešaj z dvakratno količino limoninega soka. Če na primer recept zahteva 2 čajni žlički pecilnega praška, ga nadomestiš s 1/2 čajne žličke sode bikarbone in 1 čajno žličko limoninega soka.

3. Soda bikarbona + Mlečni izdelki

Pinjenec ali jogurt sta najboljša izbira. Pinjenec nastane tako, da mleku dodajo bakterijske kulture, ki med fermentacijo pretvorijo sladkor v kislino.
1 čajno žličko pecilnega praška nadomesti s 1/4 čajne žličke sode bikarbone in 1/2 skodelice jogurta ali pinjenca.

4. Soda bikarbona + Vinski kis

Vinski kis je še ena kislinska alternativa. In nikar naj te ne skrbi okus, saj se povsem porazgubi v pecivu.
Zmešaj 1/4 čajne žličke sode bikarbone s 1/2 čajne žličke vinskega kisa namesto ene čajne žličke pecilnega praška.

5. Radenska

Ja, recept lahko narediš tudi brez pecilnega praška ali sode bikarbone. Glavna sestavina gazirane vode je natrijev bikarbonat, kar pomeni, da je v bistvu soda bikarbona v tekoči obliki. Tekočino, ki jih zahteva recept, zamenjaj z gazirano vodo v razmerju 1:1.

6. Samo-vzhajajoča moka

To priročno živilo poskrbi, da so peciva visoka in puhasta, saj vsebuje moko, pecilni prašek in sol. Če pri roki nima šne pecilnega praška ne sode bikarbone, potem je samo-vzhajajoča moka odlična rešitev.
Količino navadne moke nadomesti z enako količino samo-vzhajajoče moke in ignoriraj količine za pecilni prašek ali sodo bikarbono.

7. Stepeni jajčni beljaki

Stepanje jajc jih napolni z zrakom in pomaga pri vzhajanju. To bo pomagalo pri bolj rahlih tortah, muffinih, palačinkah in ostalih pecivih. Če recept že zahteva jajca, najprej loči rumenjake od beljakov, potem pa dodaj rumenjake k ostalim tekočinam, beljake pa stepi v sneg z malo sladkorja iz recepta. Sneg nato počasi vmešaj k preostalim sestavinam. V masi ohrani čim več zraka.