Domov » Lepota & zdravje » Kolagen: So prehranski dodatki res koristni za kožo in nohte?

Kolagen: So prehranski dodatki res koristni za kožo in nohte?

Lepota & zdravjePrehrana & ReceptiZdravje
Kolagen: So prehranski dodatki res koristni za kožo in nohte?
📷 Nice Collagen Drink / Instagram

Prašek morda sploh ne bo deloval tako, kot si misliš!

Nedavno in hitro so aminokisline postale velik posel. Tvoje telo jih uporablja za izgradnjo mišic, kosti, hrustanca, kože, las, vezivnega tkiva in ostale stvari. Obstaja veliko različnih vrst aminokislin, vendar je najpogostejša vrsta v telesu prav kolagen.

Kolagen je glavna strukturna beljakovina, ki tvori vezivno tkivo in kožo. Ker proizvodnja kolagena v telesu upada s starostjo, tvoje telo pa ga potrebuje za močne kosti, sklepe in kožo, zato je dodajanje kolagena v prehrano zelo pomembno. To pa je tudi razlog, da so številna podjetja začela proizvajati kolagen v obliki praškov in tablet, ki so izdelani predvsem iz živalskih delov, kot so ribje luske ali kravjih kosti ali kože (vegani, pozor!).

Kakšne sploh so koristi kolagena v prahu?

Raziskave o neželenih učinkih in možnih koristih kolagenskih dodatkov še potekajo, v nadaljevanju pa ti razkrivamo vse, kar trenutno vemo o potencialnih prednostih.

Ali kolagenska dopolnila res nudijo kakšne koristi za kožo in nohte? Žal, ne. Kolagen se le presnovi preko prebavnega trakta, ker ni zgrajen tako, da bi lahko preživel velike spremembe pH-ja v črevesju. Vse to je potrdila študija iz leta 2002, ki je ugotovila, da prebavni encimi in kisline v prebavilih razgradijo hidroliziran kolagen – vrsta, ki jo najdemo v večini praškov. Ista študija pa je tudi ugotovila, da lahko kolagen tipa II zdrsne skozi črevo, ne da bi izgubil svojo kemijsko strukturo.

Trenutno je žal več vprašanj kot pa odgovorov glede učinkovanja kolagena na lase, kožo in nohte. So pa nove raziskave v polnem teku, tako da močno upamo na kakšne pozitivne rezultate glede koristi kolagenskih peptidov na zmanjšanje gubic in bolj zdravo kožo.