Domov » Lepota & zdravje » Kolikokrat na teden bi se v resnici morali tuširati

Kolikokrat na teden bi se v resnici morali tuširati

Lepota & zdravjeNega
Kolikokrat na teden bi se v resnici morali tuširati
📷 Profimedia

Vsak dan? Vsak drugi dan? Le nekajkrat na teden?

Čeprav si večina med nami ne predstavlja, da bi se spat odpravili nestuširani, pa so številni dermatologi mnenja, da obstaja pravilno (in napačno) število, kolikokrat bi se dejansko morali stuširati na teden. Če si v taboru ‘čim manjkrat kot je le možno’, potem imamo zate zelo slabe novice.

Najbolje je, če se stuširaš vsak dan oziroma vsak drugi dan. Vendar pa je tudi to priporočilo odvisno od tvojega življenjskega sloga in kje živiš. Glede pogostosti tuširanja upoštevaj sledeče tri stvari in tvoja koža ti bo neizmerno hvaležna.

1. Koliko si aktivna
V kolikor si zelo aktivna oseba in se veliko potiš, potem bi se morala definitivno tuširati vsak dan. Pot, umazanija in maščoba pomešani skupaj lahko zamašijo pore, posledica pa so lahko izbruhi mozoljev ter bakterijske in glivične okužbe. Če takoj po aktivnosti nimaš časa za tuširanje, se vsaj dobro obriši z mokro krpo.

2. Tip tvoje kože
Za vse z mastno kožo velja pravilo tuširanje enkrat dnevno. Če pa je tvoja koža občutljiva ali zelo suha, pa se tuširaj le nekajkrat na teden, da zmanjšaš izsušenost, srbenje in vnetja.
V kolikor imaš suho kožo in si redno aktivna, se tuširaj z nežnim čistilnim sredstvom in po tuširanju na kožo obvezno takoj nanesi losjon.
In nikar ne pozabi, s staranjem se tip kože spreminja. Sčasoma začne koža proizvajati manj maščob in lahko pride do kožnih težav, če se kopamo/tuširamo več kot le nekajkrat na teden.

3. Letni časi
Treningi in sestanki pa niso edina stvar, zaradi katere se potiš. V spomladanskem in še zlasti v poletnem času, ko je ozračje toplejše in bolj vlažno, bi se vsekakor morala tuširati vsak dan, da zmanjšaš razrast bakterij (in s tem neprijetnega vonja) na koži. Jeseni in pozimi, ko je zunaj bolj mrzlo, notranji prostori pa zaradi ogrevanja zelo suhi, pa se lahko tuširaš manj pogosto. Suhi prostori in prepogosto tuširanje lahko še bolj izsušita tvojo kožo.
Če si opazila, da se je tvoja koža začela luščiti ali te srbi bolj kot običajno, potem vsekakor zmanjšaj pogostost tuširanja in uporabo pilingov, klasičen gel za tuširanje pa zamenjaj za zelo blagega.

Sklep
Pravilno tuširanje je bolj pomembno kot pogosto tuširanje. To pomeni uporaba mlačne vode (ne vroče) in tuširanje manj kot 10 minut.