Kostanj: 4 presenetljive zdravilne koristi
Nič ni lepšega kot na mrzel zimski večer peči kostanj, ki s svojo aromo odišavi celotni dom. Ampak zimsko klasiko bi morala zaužiti veliko večkrat kot pa le nekajkrat na mesec.
Ti škrobnati oreščki vsebujejo ogromno vlaknin, vitamina C in pomembnih mineralov, kot sta baker in kalij. To pa sploh še ni vse!
Hranilne koristi
1 28-gramska porcija pečenega kostanja vsebuje:
- 70 kalorij
- 0,6 g maščob
- 15 g ogljikovih hidratov
- 1,4 g prehranskih vlaknin (5%)
- 3 g sladkorja
- 0,9 g beljakovin
- 12% dnevne vrednosti vitamina C
- 5% dnevne vrednosti vitamina B6
- 7% dnevne vrednosti bakera
- 17% dnevne vrednosti mangana
- 4% dnevne vrednosti kalija
- 2% dnevne vrednosti magnezija
Zdravilne koristi kostanja
Za razliko od večine ostalih oreščkov, kostanj vsebuje malo beljakovin in maščob ter veliko kompleksnih ogljikovih hidratov. To pa nikakor ne pomeni, da mu primanjkuje osnovnih hranil: kostanj vsebuje vitamine in minerale, ki koristijo tvojemu telesu od glave do pet.
Vlaknine izboljšajo prebavo
Že samo 10 pečenih kostanjev vsebuje 17% dnevne potrebe po vlakninah, ki so nujne za boljšo presnovo. V povprečju zaužijemo 16 gramov vlaknin na dan, priporočene vrednosti pa se gibljejo med 25 in 30 grami. Vlaknine v rastlinskih živilih, kot so oreški, lahko pomagajo ohranjati zdrav prebavni trakt, nižje ravni LDL (ali “slabega”) holesterola in prispevajo k zdravi teži, hkrati pa te nasitijo.
Kompleksni ogljikovi te za dlje napolnijo z energijo
Medtem ko so mandlji in arašidi polni z beljakovinami, pa kostanj pretežno vsebuje kompleksne ogljikove hidrate, ki jih telo počasi presnovi ter s tem ohranja stabilno raven energije. Živila z visoko vsebnostjo vlaknin in kompleksnih ogljikovih hidratov imajo tudi manj neposreden učinek na krvni sladkor, kar zmanjšuje potencialne hitre dvige in padce.
Vitamin C prispeva k zdravim tkivom
Čeprav je bolj znan po tem, da krepi imunski sistem, pa vitamin C dejansko podpira tvorbo krvnih žil, hrustanca, mišic in kolagena v telesu. Antioksidant pa tudi ščiti celice pred škodljivimi učinki prostih radikalov ter pomaga pri absorpciji in shranjevanju železa.
Baker pomaga tvoriti rdeče krvne celice
Tako kot vitamin C, tudi ta mineral podpira zdravje krvnih žil, živcev, imunskega sistema in kosti ter prispeva k absorpciji železa. Približno 10 pečenih kostanjev zagotov 21% priporočenega dnevnega vnosa.