Kostanj: Skriti kralj jeseni, ki skriva več, kot si mislite
Ko po zraku zadiši po pečenem kostanju, vemo, da je jesen brez dvoma tu. A za to priljubljeno sezonsko dobroto se skriva mnogo več, kot le prijeten sprehod po mestnih ulicah in topli papirnati tulci v rokah. Kostanj ni samo jesenska klasika, ampak tudi živilo s presenetljivo bogato zgodovino, zanimivimi lastnostmi in neverjetno vsestransko uporabo.
Ste vedeli, da je bil kostanj nekoč “kruh revnih”?
Preden so ljudje množično pridelovali pšenico, je bil kostanj eno glavnih živil za preživetje v gorskih in podeželskih območjih Evrope. Iz sušenega in mletega kostanja so pripravljali moko, iz katere so pekli kruh, delali kaše in celo sladice. Tako imenovani “kostanjev kruh” je bil v preteklosti vsakodnevna hrana za mnoge družine, danes pa velja za zdravo in brezglutensko alternativo navadni moki.
Naravni vir energije brez glutena
Kostanj je zanimiva izjema med oreščki, saj ne vsebuje glutena, ima pa veliko kompleksnih ogljikovih hidratov, ki energijo sproščajo počasi. Zato je idealen za športnike, otroke in vse, ki potrebujejo dolgotrajno moč brez nihanja sladkorja. Vsebuje tudi vitamin C, kar je prava redkost med oreščki, ter magnezij, železo in kalij, ki krepijo mišice in imunski sistem.
Kako najlažje olupiti kostanj
Pri pečenem kostanju je skrivnost v namakanju pred peko. Kostanj najprej zarežite, nato pa ga za 30 minut namočite v toplo vodo. Tako se med peko ne bo izsušil, lupina pa bo po peki kar “odstopila”.
In še trik profesionalcev: kostanj po peki za 10 minut zaprite v papirnato vrečko – para bo poskrbela, da bo kar skočil iz lupinice.
Preberi si tudi:
Kostanj na 4 načine: Od pečice do zračnega cvrtnika
Jesen je tukaj, z njo pa tudi omamno dišeča sezona kostanja. Marsikoga so med sprehodom skozi gozd na tleh že razveselili kostanji, ki kar vabijo k nabiranju. Gre…
Neobičajni recepti s kostanjem (ki niso pire ali kostanjevo pecivo)
Kostanjev hummus
Čičeriko zamenjajte s kuhanim kostanjem! Dodajte tahini, limonin sok, malo česna in olivno olje ter zmiksajte. Rezultat? Kremast, rahlo sladkast hummus, popoln za jesenske narezke ali popečen kruh.
Slana kostanjeva juha s timijanom in gobami
Na maslu popražite čebulo in česen, dodajte kostanj in nekaj narezanih jurčkov ali šitake gob. Zalijte z zelenjavno juho, kuhajte 20 minut in zmiksajte s paličnim mešalnikom. Nastane svilnata juha z globokim, oreščkastim okusom.
Kostanj z vanilijevo soljo in medom
Pečen kostanj položite na krožnik, ga prelijte z malo medu in potresite z drobnim ščepcem soli. Presenetljivo dobra kombinacija sladkega in slanega – preprosta, a gurmanska!
Kostanjev “latte”
Kostanjev pire zmešajte z mlekom (ali rastlinskim napitkom), dodajte cimet in malo ekstrakta vanilije. Segrejte in že imate popoln jesenski napitek, ki diši po praznikih.
Zanimivost: kostanj kot simbol zvestobe
V stari ljudski simboliki je kostanj pomenil vztrajnost in stabilnost. Zaradi močnega debla in dolgoživosti so ga sadili kot “varuha doma”. V nekaterih krajih Slovenije še danes stojijo stoletni kostanji, ki so preživeli več generacij in so prava živa dediščina.
Zabavno dejstvo: kostanjev med ni za vsakogar
Čeprav je kostanjev med eden najbolj aromatičnih, pa ima izrazito grenek okus. Prav ta grenkoba pa skriva najvišjo vsebnost antioksidantov med vsemi vrstami medu, zato ga priporočajo pri utrujenosti in slabši imunski odpornosti.
Čeprav kostanj mnogi povezujejo le s sprehodom po mestnih ulicah, nas kostanj uči prav tistega, kar je jeseni najlepše – počasi uživaj, se pogrej in se spomni, kako malo je v resnici treba, da ti je toplo.

