fbpx

Kralj Karel moral to narediti! Princu Harryju je…

Vojvoda in vojvodinja suseška sta leta 2020 naznanila šokantno novico, da izstopata iz kraljeve družine in Buckinghamska palača je nato podala izjavo: “Suseška ne bosta uporabljala svojih kraljevih nazivov, ker nista več delovna člana kraljeve družine.” Zdaj pa je svet opazil, da je bila kočno tudi uradno narejena sprememba, saj je bil naziv HRH (njegova kraljeva visokost) princa Harryja odstranjen s spletne strani kraljeve družine.

74-letni kralj Karel je sinu odvzel kraljevi naziv več kot tri leta po tem, ko sta z Meghan Markle objavila, da bosta odstopila s položaja delovnih članov kraljeve družine.

Kot piše kraljevi strokovnjak Robert Jobson v svoji knjigi King Charles III: Our King: the Man and the Monarch, naj kralj ne bi bil naklonjen odvzemu nazivov, vendar pa so ostali višji kraljevi uradniki manj strpni glede tega. Ker sta se princ in njegova soproga odločila zapustiti kraljeve dolžnosti in se preseliti v Kalifornijo, nekateri menijo, da si par ne zasluži več nazivov.

“Navsezadnje bo kljub Charlesovi trajni ljubezni do svojega sina pod vedno večjim pritiskom, če bo Harry nadaljeval z napadi na monarhijo,” je zapisal Jobson v svoji knjigi.

In še ena zanimivost, Harryju pravno nikoli ne morejo odvzeti naziva “princ”, saj mu je bil podeljen ob rojstvu, vendar pa se paru lahko odvzame naziva vojvoda in vojvodinja suseška, saj je bilo to poročno darilo pokojne kraljice Elizabete II. leta 2018.