Kuharski nasveti: Kako narezati čebulo brez solz

Če rada kuhaš, potem se ti je to zagotovo zgodilo že vsaj enkrat (po vsej verjetnosti pa že neštetokrat): režeš čebulo in preprosto ne moreš. nehati. jokati. Izgledaš, kot da si ravnokar pogledala najbolj romantičen film z žalostnim koncem, počutiš pa se več kot odlično.

Izkazalo se je, da encimi, ki se sproščajo iz čebule medtem, ko jo režeš, reagirajo s tekočino v tvojih očeh in skupaj tvorijo žveplovo kislino. Žveplova kislina te peče, kar pa povzroči, da se tvoje oči začnejo solziti, saj bi rade odplaknile stran dražeč občutek.

Na srečo obstaja nekaj preprostih metod, s katerimi se izogneš tej reakciji:

Kuharski nasveti: Kako narezati čebulo brez solz
(Picjumbo)

1. Čebulo ohladi. Ohlajena čebula, ki jo pred rezanjem hraniš v hladilniku ali pa si jo za 10 minut postavila v zamrzovalnik, proizvede manj encimov.

2. Uporabi oster nož. Encimi se začnejo sproščati, ko so celice čebule zmečkane in prelomljene. Čisti rez z ostrim nožem bo precej manj verjetno sprožil nastajanje encimov (in posledično solz).

3. Med rezanjem, žvižgaj. Z žvižganjem pihaš zrak stran od obraza in encime čebule stran od oči.

4. Stoj zraven ventilatorja ali blizu odprtega okna. Pretok zraka naj bo usmerjen stran od tvojega obraza.

5. Jezik drži zunaj. Tako encimi iz čebule reagirajo s tekočino (slino) v ustih in ne s tekočino v očeh.

Tako, zdaj veš, kako lahko čisto vsakič narežeš čebulo popolnoma brez solz. Vsekakor vredno poskusa!