fbpx

Kuhinjski roboti – učinkoviti pomočniki v kuhinji

Danes je za skoraj vsako gospodinjsko opravilo na voljo ustrezen aparat. Obstajajo robotski sesalniki, samodejni kavni aparati, ki pripravijo okusen espresso, in kuhinjski roboti, ki znajo pripraviti okusne obroke. Za pripravo jedi porabimo veliko časa in truda, a tudi to delo si lahko precej olajšamo z uporabo kuhinjskih robotov, ki bodo namesto nas rezali, sekljali, mešali, gnetli in celo kuhali.

Kosilo s pomočjo kuhinjskega robota

Pecivo, piškoti ali pica – ali morda raje hrustljava zelenjava v ponvi? S kuhinjskim robotom, ki je za mnoge že postal nepogrešljiv partner v kuhinji, lahko jedi pripravimo zelo hitro in enostavno. Ta aparat nam prihrani veliko dela in časa in ko ga enkrat začneš uporabljati, si kuhanja brez njega skoraj ne predstavljaš več. Priprava jedi je veliko bolj preprosta in hitra, saj je aparat precej hitrejši od naših rok. Treba je le pritisniti na gumb in že lupi in seklja zelenjavo, reže krompir ali sadje, gnete, meša in kuha. Zaradi številnih funkcij nam delo zares olajša in ni nam treba več dolgo stati za kuhinjskim pultom. Njihova prednost je tudi kompaktnost, saj je veliko kuhinjskih pripomočkov združenih v eni sami napravi. S tem prihranimo veliko prostora in delovne površine. Dober kuhinjski robot mora imeti tri lastnosti; biti mora cenovno dostopen, robusten in kar je najpomembneje, odlično mora sekljati in rezati. V spletni trgovini Extreme Digital lahko izbirate med različnimi modeli kuhinjskih robotov priznanih blagovnih znamk kot so Bosch, Kenwood, Philips, Electrolux, Tefal, Sencor in drugi.

Kuhinjski mešalnik - Modna.si
Kuhinjski mešalnik (Foto: Gpointstudio / Freepik)

Vsestransko uporaben

Prvotno so bile tovrstne kuhinjske naprave namenjene predvsem mešanju testa. Danes pa ima večina modelov veliko priključkov, ki omogočajo širšo uporabo. Običajno imajo ob nakupu že vključeno dodatno opremo; od metlice za stepanje, kavlja za gnetenje testa, nožev, pokrova in sklede. Nekateri aparati imajo sekljalnik, strgalnik in rezalnik, priključek za testenine, mlinček za meso, žita ali kavo in drobilnik ledu. Nastavki za mletje so večnamenski in jih je mogoče uporabiti tudi za pripravo mletega mesa. S stiskalnicami za citruse si lahko preprosto pripravimo svež pomarančni in limonin sok ter z mešalnikom v hipu ustvarimo okusne smoothije, mlečne napitke ali juhe. Posode kuhinjskega robota so običajno primerne tudi za drobljenje ledu. Pametni nastavki za testenine pa spremenijo kuhinjskega robota v aparat za pripravo testenin. Priporočljivi so tudi univerzalni sekljalniki, na primer za sekljanje čebule, oreščkov in mandljev, ki to delo opravijo v nekaj sekundah. Nekateri modeli omogočajo tudi samodejni dvig mešalne roke ob koncu mešanja, vgrajeno imajo lahko tudi posodo s tehtnico in omogočajo doziranje sestavin.

V višjem cenovnem razredu pa lahko izbiramo med kuhinjskimi roboti s funkcijo kuhanja, ki dejansko skoraj vse opravijo sami. Od priprave sestavin do kuhanja, dušenja ali kuhanja v pari in pečenja. Pri teh modelih sestavine preprosto vstavimo v kuhinjskega robota, izberemo program in aparat opravi ostalo.

Kuhinjski mešalnik - Modna.si
Kuhinjski mešalnik (Foto: Envato Elements)

Kako izbrati pravega?

Moč kuhinjskega robota v veliki meri vpliva na to, kaj vse bomo z njim lahko počeli. Večja kot je moč motorja, učinkovitejše je mešanje težkega testa, ribanje in rezanje trdega sadja in zelenjave ter drobljenje ledenih kock. Pri izbiri veljajo naslednje vrednosti; kuhinjski robot z močjo od 300 do 500 W so priporočljivi za lažje delo, kot je mešanje testa in stepanje beljakov. Modeli z močjo od 500 do 800 W so primerni za kvašeno testo in sekljanje mehke zelenjave. Moč motorja med 900 in 1200 W je primerna za večino opravil. Kuhinjski robot v tem razredu gnete testo za pico in kruh, reže zelenjavo in meša zdrobljen led. Poleg moči ima pri učinkovitosti pomembno vlogo tudi kakovost izdelave. Kuhalniki z ohišjem iz nerjavnega jekla ali litega aluminija se zelo vzdržljivi. Posode in nastavki iz nerjavečega jekla ali visokokakovostne plastike, so prav tako bolj trpežni in jih je enostavno čistiti. Nevarnosti, da bi se motor pregrel ali da bi se zaradi trde in žvečljive konsistence “izdahnil”, skoraj ni. Dobro je preveriti tudi najvišje število vrtljajev na minuto. Višja kot je vrednost, bolj učinkovito kuhinjski robot meša in seklja. Solidni modeli dosežejo približno 10.000 vrtljajev, zmogljivejši pa do 20.000 vrtljajev.