Kuhinjski trik: Kako shraniti svežo baziliko, da ne bo uvela in porjavela
Okusna na pici in v testeninah ter nepogrešljiva v pesto omaki, bazilika izboljša vsako jed. A zelo pogosto jed zahteva le nekaj listov bazilike, tebi pa ostane še cel šop vejic bazilike, ki bodo kaj hitro porjavele. Pa bi lahko kako podaljšali življenje slastni baziliki? Lahko in to zelo preprosto.
Kako shraniti svežo baziliko
Malo odreži konce stebel bazilike in jih postavi v kozarec vode in ga hrani na sobni temperaturi. Vodo menjaj na nekaj dni oziroma ko začne postajati motna. V bistvu za svežo baziliko skrbiš popolnoma enako kot za šopek rož v vazi. Na ta način bo sveža bazilika zdražla en do dva tedna.
Kako zamrzniti baziliko
Liste bazilike na hitro zblanširaj in šokiraj: baziliko stresi v vrelo in soljeno vodo za 15 sekund, jih odcedi in položi v ledeno mrzlo vodo. S papirnato brisačko jih popivnaj in daj v multipraktik ali visoko zmogljiv blender z malo olivnega olja. Dobro zmiksaj in prelij zmes v model za ledene kocke ter zamrzni. Bazilika tako zdrži tudi do enega leta.