Lahko 5 skodelic čaja dnevno izboljša tvoje zdravje?

Čas za čaj? Nove raziskave kažejo, da naj bi 5 skodelic čaja dnevno delalo čudeže za naše zdravje. Razkrivamo ti skrite zdravstvene koristi čaja, tako da brez izgovorov postavi čajnik na štedilnik!

Skodelica čaja lahko reši marsikatero težavo. Na Nizozemskem spodbujajo ljudi, da pijejo čaj tekom celega dneva, ne samo pri zajtrku. Tamkajšnji otroci že od četrtega leta starosti v vrtcih in šolah za pijačo ob kosilu dobijo čaj, s čimer spodbujajo uživanje te zdravilne tekočine že od rane mladosti.

Nizozemski zdravstveni svet, ki je samostojni znanstveni organ in svetuje parlamentu, je pred kratkim objavil smernice glede pitja čaja. Ljudem svetujejo, naj popijejo med tri do pet skodelic čaja na dan.

Eert Schoten, predstavnica zdravstvenega sveta je za The Telegraph povedala: “Ugotovili smo, da v znanstveni literaturi zadnjih 10-ih let obstajajo jasni znaki, da je pitje čaja dobro za vaše zdravje. Tri do pet skodelic čaja dnevno bo znižalo vaš krvni tlak, tveganje za sladkorno bolezen in možgansko kap, kar je ena od naših 16-ih smernic.” Mora pa biti čaj zeleni ali črni, zeliščne in sadne opcije ne štejejo.

Tim Bond iz svetovalnega odbora za čaj je povedal, da so nizozemske smernice “v skladu s tem za kar se zavzemamo mi. Številne nedavne študije so pokazale, da uživanje 3 do 5 skodelic čaja na dan dolgoročno zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni in možgansko kap.” Tim še dodaja, da “druge kratkoročne študije prav tako kažejo, da dnevno uživanje čaja vpliva pozitivno na zdravje našega srca.”

Cel kup študij je pokazalo tudi skrite zdravstvene koristi zelenega čaja in sicer, da skodelica čaja deluje kot močan antioksidant, ki ne le očisti našo kožo in telo, pospeši tudi metabolizem, sodeluje pri prebavi in nas varuje pred številnimi vrstami raka in demenco.

Tako, zdaj veš, kaj ti skromna skodelica zelenega ali črnega čaja večkrat na dan nudi. Boš še kdaj zavrnila povabilo na čaj? ☕

Sezona prehladov in gripe je tu! Naj letos kupljeni sirup zamenja tale domači recept za zdravljenje kašlja in vnetja pljuč.