Ledinek v Franciji pričenja z izdelavo največje kompletne linije križno lepljenih plošč

Podjetje Ledinek, ki je najbolj inovativno podjetje na področju izdelovanja strojev za obdelavo lesa, pričenja z načrtovanjem največje kompletne linije križno lepljenih plošč (CLT) v Franciji. Gre za švicarsko podjetje Schilliger Bois SAS, za katerega bo Ledinek izdelal in zmontiral proizvodno linijo ob reki Ren. Proizvodna zmogljivost bo približno 80 m³ na izmeno, začetek obratovanja nove linije pa je predviden v drugi polovici prihodnjega leta.

»Ponosni smo, da nam je podjetje Schilliger Bois SAS zaupalo izdelavo celotne linije na območju, kjer ima tudi svojo žago. S to linijo bomo implementirali tudi nove koncepte, ki so najbolj edinstveni do sedaj,« je povedal Robert Mlinarič, vodja prodaje pri podjetju Ledinek.

Za podjetje Schilliger Bois SAS bomo izdelali in zmontirali avtomatizirano CLT proizvodno linijo

Z novo linijo bo švicarsko podjetje lahko obdelovalo različne kakovosti lesa, izredno zmogljiv stroj za vzdolžni spoj linija pa bo zagotovil do 20.000 m lamel na izmeno.


Pri podjetju Ledinek poudarjajo, da gradnja lesenih objektov raste tako v Švici kot tudi v Franciji, Nemčiji, Avstriji ter drugod po svetu. Sicer pa so v Nemčiji ravnokar zaključili največjo celovito linijo za izdelavo križno lepljenih plošč, medtem ko v Avstriji gradivo največjo proizvodnjo na svetu, na Švedskem pa največjo v državi.