fbpx

Lepota: 6 življenjskih nasvetov proti staranju

Drage kreme, geli, olja in serumi lahko delajo čudeže na naši koži, vendar pa lepota ni vedno povezana z denarjem. Če v svojo vsakdanjo rutino vnesemo nekaj navad, nam to lahko zelo pomaga pri mladostnem izgledu kože.

Predstavljamo nasvete proti staranju, ki niso instantni popravek, bodo pa poskrbeli, da se bo tvoja koža počasneje starala in posledično dlje časa izgledala sijoča in zdrava.

1. Vsak dan nanesi kremo z zaščitnim faktorjem in si omisli pokrivalo
Verjetno to poslušaš znova in znova, vendar pa je nanos kreme z zaščitnim faktorjem vsaj 30 izjemno pomemben. Izpostavljenost soncu je prvi vzrok za prezgodnje staranje. Ultravijolična svetloba od sonca (ali solarijev) razgrajuje kolagen in elastin, ki preprečujeta, da bi se koža začela gubati in povešati.

2. Kupi sončna očala z dobro UV zaščito
Samo zato, ker imajo tvoja sončna očala zelo temna stekla še nikakor ne pomeni, da tvoje oči tudi dobro varujejo pred sončnimi žarki. Ko kupuješ sončna očala bodi pozorna na to, da stekla blokirajo 99 oziroma 100 odstotkov UVA in UVB žarkov. Kakovostna sončna očala z UV zaščito varujejo občutljivo kožo okoli oči, preprečujejo katarakto in preprečujejo kremženje oči. Same dobre stvari.

3. Omeji vnos sladkorja
Ko se sladkor razgradi in vstopi v krvni obtok, se veže na beljakovinske molekule – tudi na tiste, ki v koži podpirajo vlakna (kolagen in elastin). Na žalost zaradi tega procesa, imenovanega glikacija, kolagen in elastin postaneta neelastična. Žalostno. Ampak ali boš zaradi tega nehali jesti rojstnodnevno torto? Ne. Poleti nikoli več popila kakšen slasten koktejl? Seveda ne. Torej, če si želiš ohraniti kožo mladostno in sijočo, potem je zelo pomembna zmernost.

4. Tvoja teža naj ne niha preveč
Nenehno in nezdravo nihanje teže vpliva tudi na elastičnost kože – to pomeni nobenih yo-yo diet! Naj bo tvoja teža zdrava zate in tvoj tip telesa.

5. Vsako noč spi sedem do osem ur
Vsakdo, ki mu primanjkuje spanca, je zagotovo že opazil (negativne) učinke na svoji koži. Sedem do osem ur globokega, nemotenega spanja omogoča tvoji koži, da se obnovi in popravi.

6. Ne kadi in izogibaj se zakajenim prostorom
Če slučajno še nisi slišala – kajenje ti škoduje. Ampak tudi nekadilci morajo vedeti, da jih nenehna izpostavljenost pasivnemu kajenju izpostavlja škodljivim prostim radikalom, ki vodijo k slabšanju kože in razpadanju kolagena ter upočasnijo sposobnost celjenja kože.