Lepotni trik: Ti sok kislih kumaric res lahko pomaga pozdraviti akne?

Vsake toliko časa se pojavi kakšen nenavaden lepotni trik, ki vzbudi pozornost. Medtem ko so nekateri dejansko učinkoviti, pa se drugi izkažejo za nič drugega kot neutemeljene trende Tik Toka.

V zadnjem času vsi govorijo o soku kislih kumaric – da jim je pitje soka kislih kumaric ali njegova lokalna uporaba pomagala doseči čisto kožo.

Menijo, da akne povzroča povečan sebum v koži, ki ga poslabša mešanica genov, stresa, androgenov in znoja. Večina strokovnjakov za nego kože priporoča lokalne tretmaje, ki vsebujejo medicinsko odobrene sestavine, kot so retinoidi in benzoil peroksid, za zdravljenje aken. Vendar pa številni raje prisegajo na bolj naravne alternative, kot je na primer sok kislih kumaric. Ali res lahko pomaga pri čiščenju aken?

Uporabnica TikToka @ginamberx trdi, da ji uživanje ene kisle kumarice na dan pomagalo “obnoviti črevesno floro” in se znebiti cističnih aken.

@ginamberx Pickles have incredible nourishing bacteria – probiotics. The best and most bioactive probiotics are fermented foods like pickes, souerkrauts etc. Try it for 30 days and let me know how you did with your skin 😍 #acnetreatment #acneremedy #pcosdiet ♬ original sound – Gin Amber

Druga uporabnica TikToka @bohomedspa pa je v viralnem videoposnetku svoji stranki s kislo kumarico mazala sok po obrazu.

@bohomedspa I definitely made her pay double for this facial 👀💰🥒 Part 1 of trying some of the crazy diy skin trends we’ve seen on tiktok 🤣 and yes….she had no idea i was doing any of this to her ahead of the facial. 😂 #facialasmr #skincareasmr #dallasmedapa #estheticiantiktok #asmr #funnyvideos #pranks ♬ original sound – BOHO Alternative Med Spa

Verjetno bi delovalo tudi, če bi vatno blazinico pomočila v sok kislih kumaric in z njo obrisala obraz, kot na primer s tonikom.

Pa ti kisle kumarice res lahko preobrazijo kožo? Stvari oziroma izdelki s kislino res pomagajo pri težavah, kot so akne, tako da bi v teoriji moralo delovati, vendar pa sok kislih kumaric na koži še ni bil dermatološko raziskan, zato je težko vedeti, kako bo deloval na večini kož. Poleg tega pa po tem tretmaju lahko na koži ostane tudi neprijeten vonj po kisu.

Ni pa popolnoma nič narobe, če svoji tedenski prehrani dodaš nekaj kislih kumaric. Kisle kumarice so polne antioksidantov, ki lahko ob zaužitju nudijo zdravilne koristi. Pravzaprav je uživanje kislih kumaric in slanice lahko zelo dobro zate, saj vsebujejo veliko laktobacilov – zelo močnega probiotika, ki je zelo koristen za kožo, pa tudi drugih antioksidantov, ki delujejo dobro na črevesje, telo in kožo.

Torej, če kisle kumarice uživaš redno, osrečuješ svoje črevesje, kar bo posledično pomagalo tudi tvoji koži.