fbpx

Lubenica na 11 okusnih in zabavnih načinov

Lubenica je poleti zelo priljubljena zaradi ogromno dobrih razlogov. Hidrira telo, osveži, je zelo okusna, poleg vsega tega pa je tudi zelo fotogenična in vedno pripravljena za Instagram objavo. Poleg uživanja lubenice v klasični polkrožni obliki, smo v nadaljevanju samo zate skupaj zbrali še 11 zabavnih načinov, kako to poletje pripraviti lubenico. Od lubeničnega sodčka do zamenjave paradižnikov z lubenico v salsi. Možnosti je neskončno in vse so okusne. Nazdravljamo neskončnemu poletju z lubenico!

Lubenični sodček
Bi rada naredila nekaj zabavnega iz lubenice? Lubenični sodček je kot nalašč za poletne piknike in zabave na vrtu, po vrhu vsega pa ga je še zelo preprosto pripraviti. Na spodnji strani odreži pol centimetra debelo plast, da bo lubenica lahko samostojno stala na mizi. Nato na zgornji strani odreži dobra 2 cm debelo plast (pokrov). Vzemi veliko žlico ali zajemalko in izdolbi lubenico, vendar je ne izdolbi popolnoma do dna (pusti rdeče meso nekje dobre 3 cm od spodnjega roba), zato da se bo čep lepo vsedel v lubenico. Z noževo konico določi kje bo pritrjen čep in s krožnimi gibi naredi malo vdolbinico. Nato čep potisni skozi lubenico in na notranji strani postrgaj rdeče meso stran od čepa. V mešalniku zmešaj 4 do 6 skodelic lubenice s 4 do 6 skodelicami vode ali alkohola. Zlij mešanico v izpraznjeno lubenico in dodaj led.

Lubenična maska in piling za obraz
Potrebuješ: 4 jedilne žlice lubeničnega pireja in 2 jedilni žlici čičerikine moke. Obe sestavini zmešaj skupaj, da nastane lepa pasta (dodaj več moke, če želiš gostejšo zmes ali več lubenice, če želiš redkejšo). Nanesi mešanico na očiščen obraz in pusti delovati 15 minut. Nato si roke zmoči z mlačno vodo in 1 minuto nežno kroži po obrazu (tako boš naredila piling obraza). Dobro speri obraz z vodo in osuši z brisačo.

Lubenična salsa
Za spremembo v salsi namesto paradižnikov uporabi lubenico. Sladkost lubenice v kombinaciji s čebulo, papriko in koriandrom bodo ustvarili osvežujočo in okusno alternativo klasični salsi, ki jo bodo vsi oboževali.
Potrebuješ: 4 skodelice narezane lubenice brez pešk, 1 majhno čebulo narezano na drobne koščke, 1 skodelico drobno narezanega koriandra, 2 Serrano čilija, sok 1 limete, sol in poper. Zmešaj vse sestavine in postavi v hladilnik dokler ne pridejo gosti.

Lubenične lučke
Le kaj je lahko v vročih poletnih dneh bolj osvežilnega od ledenih lubeničnih lučk?
Za 10 lučk potrebuješ: 3 in 1/2 skodelice lubenice brez pešk, 5 in 1/2 jedilnih žlic sladkorja (ločenih), 1 jedilno žlico limoninega soka, pol skodelice kokosovega mleka, 6 srednje velikih kivijev, 1 jedilno žlico čokoladnega čipsa.

  1. Lubenico, 2 jedilni žlici sladkorja in limonin sok stresi v mešalnik in zmiksaj, dokler ne nastane lep pire. Odstrani peno na vrhu in previdno stresaj mešanico v 10 modelov za lučke. Vsakega napolni nekje 2/3. Nato v vsak model stresi malo čokoladnega čipsa in s sladoledno palčko ali slamico potisni čips ob steno modela, da jih boš lahko videla, ko bodo lučke zmrznjene. Če si popackala zgornji rob modela, ga preprosto očisti z brisačko, nato modele prekrij s pokrovčki in vstavi sladoledne palčke. Postavi v zamrzovalnik za 3 ure in pol.
  2. Po 3 urah začni delati drugo plast. Z metlico zmešaj skupaj kokosovo mleko ter 1 in 1/2 jedilne žlice sladkorja, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi in pusti počivati 30 minut. Mešanica mora biti srednje tekoča, zato če se ti zdi po 30 minutah pregosta, jo razredči z 1 do 2 žlicama hladne vode. Vzemi lučke iz zmrzovalnika, odstrani pokrovčke in v vsak model po vrhu lubenice stresi žličko kokosove kreme. Če je potrebno, očisti robove in zopet postavi modele, tokrat nepokrite, v zamrzovalnik za 45 minut.
  3. Ta čas odstrani kožo s kivijev in jih stresi v mešalnik skupaj z 2 žlicama sladkorja. Miksaj dokler ne nastane lep pire in ga s pomočjo žlice ali gumijaste spatule precedi skozi drobno cedilo, da odstraniš semena. Če barva kivijeve plasti ni dovolj zelena, lahko vanjo vmešaš malo zelene ali modre jedilne barve in tako narediš zeleno bolj intenzivno. Kivijeva zmes naj počiva 30 minut. Nato vzemi lučke iz zamrzovalnika in previdno vlij žlico kivijeve plasti po vrhu kokosove. Pokrij modelčke in zopet postavi v zamrzovalnik za 2-3 ure.
  4. Lučke boš najlažje spravila iz modelčkov tako, da jih boš zgolj nekaj sekund vodoravno držala pod toplo vodo.

Lubenični želejčki
Nič ne bomo metali stran! Pri lubenici je zelo uporaben tudi nejedilni del.
Potrebuješ: 400g želirnega sredstva, jedilno rdečo barvo, 4 skodelice vodke in 5 kg težko lubenico.
Najprej prereži lubenico po dolžini na pol oz. če je kje lubenica bolj položna, naj bo to spodnji del ene polovice, saj si ne želiš, da bi se lubenica majala medtem, ko bi bil v njej tekoči žele. Zdaj je čas, da izdolbeš lubenico. Pomagaj si z žlico in nožem, vendar pazi, da ne zarežeš skozi lubenico. V notranjosti lubenice naj ostane nekje slab centimeter rdečega mesa. V eni posodi pripravi želatino po navodilih. Nato ji dodaj rdeče barvilo, več kot ga dodaš, bolj intenzivna bo barva. V rdečo želatino vlij 4 skodelice vodke in zmešaj. Mešanico vlij v obe polovici lubenice in ju postavi v hladilnik za vsaj 4 ure. Želatina se pri hlajenju malo skrči, vendar nič za to. Zdaj je na vrsti rezanje, vsako polovico razreži na centimeter debele polkroge in nato vsak polkrog na 3 dele, ki se zaključijo v špico. Želejčki so pripravljeni na party!

Lubenični koktejl
Potrebuješ: 1 dcl lubeničnega soka, 1 dcl svetlega piva in 1 dcl limonade.
Vse sestavine zmešaj skupaj in uživaj. Kozarec lahko okrasiš z rezino lubenice ali pa daš nekaj kosov lubenice kar v pijačo. Malo eksperimentiraj in naredi svoj unikatni koktejl z lubenico.

Sendvič z lubenico in slanino
To nikakor ni klasični sendvič s slanino, solato in paradižnikom, saj namesto paradižnika vsebuje lubenico. In čeprav se ti morda sliši čudno, se sladkoba lubenice in slanost slanine odlično ujemata.
Potrebuješ: 4 rezine kruha, 4 rezine kuhane slanine, 1/4 lubenice brez pešk narezane na pol centimetra tanke rezine, rukolo in poper.
Rezine kruha na hitro popeči. Nato na 2 polovici kruha položi malo slanine, lubenice in po vrhu rukolo (lubenica naj bo v sredini, da ne bo kruh postal razmočen). Čez potresi malo črnega popra in pokrij z drugo polovico kruha. Dober tek!

Lubenada
Lubenica je znana po tem, da odlično hidrira telo in je tudi najbolj osvežilno sadje v poletnih mesecih, zato si namesto limonade tokrat pripravi lubenado.
Za 8-10 kozarcev potrebuješ: 8 skodelic očiščene in na koščke narezane lubenice, 1/3 skodelice agavinega sirupa (ali medu, sladkorja, javorjevega sirupa, stevie,…), sok 1 limone in 1 limete, sodo oz. vodo z mehurčki in led.
V mešalniku ali s paličnim mešalnikom zmiksaj lubenico z agavinim sirupom in sokom limone in limete. Če ne maraš kaše, tekočino precedi. V obeh primerih je pijača odlična. V kozarec stresi malo ledu, ga prelij z lubenično tekočino in malo sode. Cheers!

Margarita z meto in lubenico
Pozabi na klasično margarito! Kombinacija lubenice in mete je osvežujoča in prijetno preseneča z vsakim požirkom.
Potrebuješ: 1 in 1/2 skodelice soka lubenice, 6o ml blanco tequile, 2-3 stebelca mete, sok 1 limete in led.
Stlači meto na dno kozarca, potresi čez led, nato zlij v kozarec sok lubenice, tequilo, limeto in zmešaj. Okrasi z vejico mete.
Različice: Če želiš zmrznjeno margarito, stresi vse sestavine z ledom v mikser in mešaj dokler ne nastane slushiju podobna konsistenca. Če pa si želiš brezalkoholno margarito pa zamenjaj tequilo z dobrim decilitrom sode oz. gazirane vode.

Lubenične rolice
Prebudi otroka v sebi s temi igrivimi in slastnimi lubeničnimi rolicami. So podobne sadnim sladkim rolicam, ki smo jih jedli kot otroci, samo da so mnogo bolj okusne, recept pa zahteva zgolj 2 sestavini: lubenico in sladkor. Je pa sladkor popolnoma neobvezen, če si želiš popolnoma naravne in zdrave rolice.
Potrebuješ: 10 skodelic lubenice brez pešk in 3/4 skodelica sladkorja (neobvezno).

  1. Predhodno segrej pečico na 80 stopinj in na pladenj za peko položi prozorno folijo, ki se jo lahko segreva.
  2. Nato v mikserju zmiksaj lubenico in jo precedi skozi cedilo na katerega si položila tudi papirnato brisačko, da resnično odteče in se vpije vsa tekočina. Potem, ko je večina tekočine odstranjena, stresi pire v mikser, dodaj sladkor in dobro zmiksaj. Če je potrebno, pire še enkrat precedi kot prej.
  3. Nato pire enakomerno s spatulo razporedi po sredini folije. Debelina pireja naj bo nekje slabega pol centimetra.
  4. Lubenične rolice naj se nato pečejo 6-8 ur in na vsako uro obrni pladenj. Rolice so pečene, ko površina ni več svetleča, ampak matirana in tudi ni več tako zelo lepljiva. Znak, da so pečene pa je tudi ta, da se da maso lepo odstraniti od folije, vendar vseeno počakaj, da se masa popolnoma ohladi.
  5. Nato odstrani prozorno folijo in položi maso na pergamentni papir. Z nožem za rezanje pice zareži dolge trakove, široke dober centimeter in jih zarolaj v rolico. Hrani jih v neprodušni posodi, ki jo lahko postaviš v hladilnik, saj bodo tako rolice hladne in bolj prijetne za uživanje v vročih dneh.

Paradižnikova solata z lubenico in feta sirom
Lubenica in feta sir gresta z roko v roki. In ko dodaš v enačbo meto in paradižnik je razultat popoln užitek! To je zelo preprosta solata, ki jo lahko pripravljaš dan za dnem skozi celo poletje.
Potrebuješ: 1 majhno olupljeno kumaro, 1/2 majhne rdeče čebule, 3 češnjeve paradižnike narezane na četrtine, 3 in 1/2 skodelice na koščke narezane lubenice brez pešk, 1 rdeča paprika narezana na male koščke, 200g feta sira narezanega na kockice in 1 skodelica listov sveže mete na drobno narezane.
Za preliv iz vinskega kisa: 1/4 skodelice rdečega vinskega kisa, 1 čajna žlička košer soli, 1/4 čajne žličke mletega črnega popra, 1/2 skodelice oljčnega olja.

  1. V posodi zmešaj kis, sol in poper ter nato postopoma še olivno olje.
  2. Nato razreži kumaro po dolžini na pol in z žličko odstrani peške. Nareži jo na tanke polkrožne rezine. Vzemi čebulo in jo nareži na tanke trakove.
  3. Stresi vse sestavine v veliko posodo, dodaj preliv in premešaj. Takoj postreži.