Domov » Dom & design » Moraš videti! Hiša, ki je bila 3D natisnjena v manj kot 48-ih urah

Moraš videti! Hiša, ki je bila 3D natisnjena v manj kot 48-ih urah

Dom & designZanimivosti
Moraš videti! Hiša, ki je bila 3D natisnjena v manj kot 48-ih urah
📷 Icon

Ko slišiš “3D natisnjen dom” si verjetno predstavljaš bolj futuristično-oblikovano hišo. Zahvaljujoč gradbenemu podjetju Icon, ki uporablja 3D tiskanje, in neprofitni organizaciji New Story, celotni koncept hitro postaja realnost in bi bil lahko pomemben napredek pri ustvarjanju cenovno dostopnih domov.

(Icon)

Po poročanju Icon-a je prva 3D natisnjena hiša velika 32,5 m2, nahaja pa se v Austin-u (Teksas). Miniaturna hiša služi kot “dokaz koncepta za trajnostno gradnjo domov, s katerim bi hitreje kot kdajkoli prej omogočili varnejše in cenovno dostopnejše domove za številne družine”, so zapisali v sporočilu za javnost.

(Icon)

Tiskalnik, ki se uporablja za tiskanje domov, Vulcan, je zasnovan s splošnimi omejitvami za kraje, kot so Haiti in podeželski El Salvador – nepredvidljiva elektrika, malo tehnične pomoči in kjer pitna voda ni zagotovljena.

V spodnjem videu si lahko ogledaš, kako je bil natisnjen prvi dom:

Dom v Austinu je bil natisnjen v manj kot 48-ih urah, vendar si podjetji prizadevata, da bi sčasoma hišo natisnili v manj kot 24-ih urah. Cena hiše v Austinu (samo tiskanje, brez opreme) znaša 10.000 dolarjev, vendar si pri Icon-u in New Story-ju želijo, da bi lahko ustvarili podobne domove za ceno 4.000 dolarjev. Podjetji načrtujeta, da bosta to poletje ustvarili prvo 3D-tiskano skupnost v zgodovini. Komaj čakamo, da vidimo!