Na ZPS testu prehranskih dopolnil z vitaminom D zmagalo Medexovo pršilo D3 1000

Vitamin D je eden ključnih mikroelementov za pravilno delovanje telesa. Telo ga del pridobi s prehranskim vnosom, večino pa z izpostavljanjem sončnim žarkom. Ker v Sloveniji jeseni in pozimi moč sončnih žarkov ni takšna, da bi zagotavljala ustrezno preskrbljenost, je priporočljivo poseči po prehranskih dopolnilih z vitaminom D. Test Zveze potrošnikov Slovenije je pokazal, da vsa prehranska dopolnila z vitaminom D niso enako ustrezna in varna. Na neodvisnem testu Zveze potrošnikov Slovenije se je najbolje odrezalo Medexovo pršilo Vitamin D3 1000.

Na testu, v katerega je bilo vključenih 26 prehranskih dopolnil z vitaminom D, so preverjali ali vsebnost vitamina D ustreza označbam na embalaži (da potrošniki res dobijo, kar so kupili); primernost priporočene dnevne količine – nove smernice priporočajo od 800 (20 μg) do 1000 IE (25 μg) na dan, za tiste s prekomerno telesno težo pa 2000 IE (50 μg) ali celo več – ter opremljenost z obveznimi zdravstvenimi trditvami in opozorili.

Medexovo zmagovalno pršilo zmagalo z visoko oceno zelo dobro (93)

Kot so pri Zvezi potrošnikov Slovenije zapisali v utemeljitvi: »Zmagovalec testa Medex je vseboval toliko vitamina D, kot je označeno na embalaži. Imel je primerno priporočeno dnevno količino, in sicer 23 µg vitamina D, in ustrezno označbo. Za vse tri ocenjevane parametre je prejel oceno zelo dobro. Zanj smo odšteli osem centov za 20 µg vitamina D, zato ima tudi dobro razmerje med kakovostjo in ceno

Medexovo zmagovalno pršilo zmagalo z visoko oceno zelo dobro (93) - Modna.si
Medexovo zmagovalno pršilo zmagalo z visoko oceno zelo dobro (93)

Priročna uporaba in odličen okus

Medexovo pršilo D3 1000 vsebuje naravni vir vitamina D iz lanolina in zadostuje za kar 60 dni vsakodnevne uporabe. Pršilo je najpriročnejša oblika uživanja, primerna tudi za tiste, ki težko požirajo tablete in kapsule. Hkrati takšna oblika zagotavlja hitro in učinkovito absorpcijo neposredno skozi ustno sluznico. Zaradi dodatka propolisa je odličnega osvežujočega okusa in ne vsebuje konzervansov, umetnih arom in barvil, glutena, laktoze in želatine.

Slovencem vitamina D primanjkuje

V Sloveniji jeseni in pozimi moč sončnih žarkov ni takšna, da bi zagotavljala ustrezno preskrbljenost - Modna.si
V Sloveniji jeseni in pozimi moč sončnih žarkov ni takšna, da bi zagotavljala ustrezno preskrbljenost

Raziskava je pokazala, da kar 60 % Slovencev celo v poletnih mesecih ne dosega zadostne ravni vitamina D v krvi, v jesenskih in zimskih mesecih pa to velja kar za 80 % Slovencev. Vitamin D prispeva k delovanju imunskega sistema, normalni absorpciji kalcija in fosforja, normalni ravni kalcija v krvi ohranjanju zdravih kosti, delovanju mišic in ohranjanju zdravih zob, vlogo pa ima tudi pri delitvi celic. Dnevnim potrebam po vitaminu D naj bi sicer zadostilo že 15-minutno izpostavljanje rok in obraza soncu, vendar je v mesecih, ko v temi odhajamo od doma in se v temi vračamo,  to pogosto težko doseči. Vsekakor pa pozornost pri nakupu prehranskih dopolnil z vitaminom D ni odveč, rezultati neodvisnega ZPS testa pa so lahko pri tem odlično vodilo.