Naelektreni lasje: zakaj nastanejo in kako jih ukrotiš!

Naelektreni lasje, ki izgledajo kar malo strašljivo, se pojavijo ravno takrat, ko si to najmanj želiš ali pričakuješ, poleg tega pa zaradi njih izgledaš, kot da si pomotoma vtaknila prst v električno vtičnico. Če se stalno sprašuješ, kaj sploh povzroča statične lase, se boš zdaj končno lahko nehala! Krivca sta hladno, suho vreme in pomanjkanje vlažilnih proizvodov v laseh, ki bi preprečili naelektrenost še preden se zgodi.

“Statična elektrika v laseh je posledica sledečih glavnih dejavnikov,” pravi Lisa Abbey, ustanoviteljica in direktorica Flygirl Beauty Brand-a, nove potovalne kolekcije za nego las. “Nizka vlaga v zraku je glavni razlog, zato je to tako pogost problem v jesenskem in zimskem času ali suhem podnebju. Odsotnost vlage tudi v laseh pa prispeva k še večji naelektrenosti. In nenazadnje, tanki in redki lasje so “lažji” in zaradi tega tudi bolj nagnjeni k naelektrenosti. In tiste, ki imate bolj suh tip las ali pobarvane lase se običajno bolj pogosto soočate s statičnimi lasmi, kot tiste, ki imate zdrave.”

In končno dobra novica! Obstaja nekaj trikov, s katerimi lahko preprečiš naelektrenost. To so Lisini nasveti:

Vnesi vlago v lase. “Svojim strankam z različnimi tipi las vedno svetujem, da si lase v jesenskem in zimskem času čistijo z bolj vlažilnim šamponom in seveda, da temu sledi tudi ustrezen balzam ali maska – to je ključno za ohranjanje zdravih las v hladnejšem podnebju in preprečevanje nadležne naelektrenosti.” Če so tvoji lasje zelo gosti in močni, ti Lisa predlaga vlažilno-negovalni balzam, ki zgladi povrhnjico in ‘zapolni’ suhe predele v laseh, zaradi česar potem ne štrlijo stran od lasišča. Tiste, ki imate tanke ali redkejše lase pa potrebujete beljakovinsko pregrado, ki ogradi in ščiti povrhnjico las, hkrati pa tudi malo obteži lase.
Obstaja še kakšna druga opcija? “Lahek leave-in balzam prav tako zelo pomaga proti statiki,” pravi Lisa. “Barvani lasje potrebujejo še malenkost več pozornosti in nege v tem letnem času – uporabi poseben balzam, ki ga naneseš pred šamponiranjem, saj lasem povrne elastičnost ter poveča njihovo sposobnost zadrževanja vlage.”

Izogibaj se silikonom. Lisa ti svetuje, da se izogibaš silikonskim oljem in serumom, če se želiš izogniti naelektrenosti, saj ti lahko izsušujejo lase. Namesto njih raje uporabi vlažilni leave-in balzam, serum za lažje razčesavanje ali kremo za oblikovanje pričeske.

Zamenjaj pripomočke za lase. Če še ne uporabljaš ionskega sušilca za lase, ne veš kaj zamujaš – je ključnega pomena za popolne, sijoče, nič krepaste lase, prav tako pa pomaga preprečevati naelektrenost. Še en pomemben nasvet: “Ne pretiravaj s fenanjem,” pravi Lisa. “Tako kot oblačila v sušilnem stroju, preveč sušenja poveča statičnost. In ko boš kupovala nov sušilec za lase, spotoma v nakupovalno košarico dodaj še leseno ali keramično krtačo za lase, ki povzročajo manj statike.”

Če pa si pozabila na zgornje preventivne ukrepe in zdaj na zabavi nesrečna stojiš z glavo naelektrenih las, poskusi s tema dvema trikoma:

Lak za lase posprejaj na krtačo. Če želiš izvesti ta trik, boš seveda morala misliti vnaprej in že od doma s seboj na zabavo vzeti majhno krtačo in potovalni lak za lase. Ko opaziš naelektrenost, lak za lase posprejaj na krtačo in z njo nežno pogladi lase. Si pozabila krtačo? Posprejaj malo laka na dlani in pogladi lase kar z rokami.

Pomagaj si s kremo za roke. Krema za roke je nekaj, kar ima večina med nami vedno v torbici (suhe roke pač niso prijetne na otip) in zaradi tega je ta trik tudi najbolj logična rešitev. Že zelo malo kreme bo popolnoma ukrotilo naelektrene lase, vendar pa boš zaradi nje tudi malo izgubila na volumnu las.

Si vedela, da je ‘lasni strobing’ najnovejši lepotni trend? Ne spreglej pa tudi, ali ti zaradi puljenja sivih las le-teh zraste še več nazaj!