To so najbolj pogoste napake, ki jih delaš pri kuhanju testenin
Dodajaš v vodo za kuhanje olivno olje?
Streseš jih v vrelo vodo, kuhaš nekaj minut, preliješ z omako – kuhanje testenin pa res ni zakomplicirano, kajne? Pravzaprav zelo hitro postaneš žrtev katere (ali več njih) od spodnjih sedmih pogostih napak, ko gre za pripravo testenin. Z upoštevanjem spodnjih nasvetov bo tvoja “pašta” taka kot italijanska.
1. Kuhaš jih v majhnem loncu. Že res, da je majhen lonec precej bolj enostavno očistiti, ampak testenine preprosto moraš kuhati v velikem loncu z veliko vode. Na ta način se bodo testenine skuhale enakomerno in se ne sprijemale skupaj.
2. Ne soliš vode. Voda za testenine bi morala biti tako slana, kot je morje, preden vanjo streseš testenine. Če jih kuhaš pravilno, potem ti ne bo potrebno naknadno dodajati soli.
3. V lonec zlivaš vročo vodo. Seveda, to je hitrejši način, vendar pa je to bližnjica, po kateri ne bi smela hoditi. Segrevanje mrzle vode do vrenja zagotovi, da vse morebitne nečistoče ne pristanejo v tvojih testeninah.
4. V vodo dodajaš olivno olje. Če jih kuhaš pravilno v dovolj velikem loncu, ni nobene bojazni, da bi se testenine sprijele skupaj. Nekaj kapljic kvalitetnega olivnega olja dodaj na testenine tik preden jih začneš jesti (torej, ko so že pred tabo na krožniku).
5. Upoštevaš navodila na embalaži. To so le smernice – testenine med kuhanjem večkrat poskusi, saj boš le tako vedela, kdaj so popolno (al dente – še vedno malo trde na ugriz) kuhane, preden jih odcediš.
6. Spiraš testenine. Razen, če delaš hladno solato iz testenin, ni nobene potrebe po spiranju. Morda boš res prihranila kakšno kalorijo ali dve z odstranitvijo škroba, vendar pa se bo omaka veliko bolje oprijela testenin (prihrani tudi nekaj vode, v kateri si kuhala testenine in jo dodaj v omako).
7. Dodaš preveč sira. Naj popolno kuhane testenine govorijo same zase. Ščepec parmezana je vse, kar potrebuješ.