Najboljši lepotni nasveti za nego kože pozimi

Naša koža pozimi resnično trpi, od ledenega vremena zunaj do centralnega ogrevanja v notranjosti. To je popoln recept za izsušenost, rdečico, luščenje in splošno razdraženost – noben od njih ni ravno prijeten.

V nadaljevanju ti predstavljamo najboljše nasvete za nego kože pozimi, od tega, kakšno čistilo uporabljati do tega, kako močan mora biti zaščitni faktor (da, tudi pozimi).

Ne, zaščitni faktor ni samo za poleti
Morda najpomembnejši nasvet na seznamu je, da je zaščitni faktor treba vključiti v dnevno rutino nege kože pozimi. Kljub pomanjkanju vidnega sonca in toplote v teh hladnejših mesecih, lahko UV-žarki sonca prodrejo skozi oblake ter postarajo in poškodujejo tvojo kožo. Priporočamo nanos visokega zaščitnega faktorja, kot je ZF 30 in v gorah celo 50. Zaščitni faktor 15 je v zimski sezoni prenizek.

Izberi nežno čistilno sredstvo
V tem mrzlem obdobju lahko naša koža postane bolj dovzetna za suhost in občutljivost, zato je za ohranjanje zdrave kožne bariere ključnega pomena, da uporabljamo nežne izdelke, ki niso grobi. Priporočamo uporabo kremnih čistilnih sredstev namesto penilnih, kot tudi umivanje obraza z mlačno namesto z vročo vodo. Izvedba teh majhnih sprememb bo zagotovila, da naravna olja kože ne bodo odstranjena in da bo kožna bariera zaščitena ter posledično zadržala vlago.

Ne pozabi zaščititi rok in ustnic
Zaščite ne potrebuje zgolj koža na obrazu, temveč tudi kožo na rokah in ustnicah, saj je tanjša in bolj občutljiva na suhost. Ko so ustnice suhe si jih oblizujemo in sčasoma postanejo luskaste. Da bi to preprečili, je treba po umivanju rok in pred odhodom ven nanesti plast kreme za roke, poleg tega pa pogosto čez dan tudi kakovosten balzam za ustnice.

Poskusi serum z vitaminom C
Dodajanje vitamina C v rutino nege kože lahko kožo navlaži in posvetli ter zmanjša hiperpigmentacijo in spodbudi proizvodnjo kolagena. Vendar pa je izjemno pomembno, da postopoma uvedeš vitamin C v svojo rutino, saj morda ni primeren za tvoj tip kože. Nekateri izdelki z vitaminom C imajo lahko visoko koncentracijo, zaradi česar lahko povzročijo manjše draženje kože in v teh primerih jih je treba takoj opustiti iz negovalne rutine. Predhodno naredi test na koži, da oceniš reakcijo – na hrbtno stran dlani nanesi majhno količino seruma ali olja z vitaminom C. Če se pojavi rdečica ali izpuščaj, ta izdelek ni primeren za tvojo kožo.

Hidriraj kožo od znotraj navzven
Oster hladen zrak lahko resno izsuši kožo, zato je uporaba dnevne vlažilne kreme dvakrat na dan nujna, da zadržiš vlago in preprečiš suh, luskast obraz. Hidracija mora biti prednostna naloga tudi od znotraj navzven, zato poskrbi, da piješ veliko vode in ješ živila, bogata z vodo, kot so sveže sadje in zelenjava (pomaranče, zelenjava, kumare) ter juhe.

Nikar ne preobremenjuj kože z novimi izdelki
Pomembno je upoštevati, da sprememba temperature ne zahteva popolne spremembe tvoje običajne rutine nege kože. Preobremenitev kože s preveč izdelki, zlasti z novimi, lahko poslabša ali povzroči težave na koži. Priporočljivo je preizkušati nove izdelke in iz dneva v dan skrbno spremljati, kako se tvoja koža nanje odziva, vendar le enega novega izdelka naenkrat, saj ti to omogoča, da vidiš prave rezultate brez drugih dejavnikov, ki bi vplivali nanje, namesto da nanašaš preveč novih izdelkov hkrati in poskušaš ugotoviti, kateri ti ne ustreza. Na ta način boš zagotovila, da bo tvoja rutina nege kože ustrezala tvojim potrebam, zlasti v tem hladnem vremenu.