Najboljši nadomestki za melaso
Melasa je sestavina, ki je nepogrešljiva v medenjakih. Lepljiv, temno rjav, sladek sirup je kuhinjski heroj: piškote naredi mehke in krhke, torte pa aromatične in sočne. Doda tudi razkošno teksturo in barvo slanim jedem, kot so mesne glazure in omake za žar. Lahko jo dodate tudi v testo za palačinke in vaflje, jo pokapate po koruznem kruhu ali pecivu in uporabite za aromatiziranje vseh jedi.
Žal pa se prepogosto zgodi, da ko si melaso želimo uporabiti v receptu, le-te nimamo v shrambi. In prav zato vam danes predstavljamo najboljše nadomestke zanjo.
1. Kristalni sladkor + Voda. Če želite nadomestiti 1 skodelico melase, zmešajte 3/4 skodelice kristalnega sladkorja z 1/4 skodelice vode. V receptu uporabite tudi nekoliko več začimb (cimet, muškatni orešček, kardamom, ingver itd.), da nadomestite manjkajoči okus po melasi.
2. Rjavi sladkor. Ker je rjavi sladkor (temen in svetel) le bel granuliran sladkor z malo dodane melase, je po okusu najbližji nadomestek melase. Uporabite 3/4 skodelice rjavega sladkorja kot nadomestek 1 skodelice melase.
3. Javorjev sirup. Uporabite 1 skodelico javorjevega sirupa namesto 1 skodelice melase – nima sicer popolnoma enakega okusa, ima pa podobno konsistenco.
4. Med. Tako kot javorjev sirup ima tudi med zelo podobno konsistenco melasi, zato ga lahko uporabite kot nadomestek v razmerju 1:1 (1 skodelica medu za 1 skodelico melase). Vendar pa tudi njemu manjka izrazit melasin okus, zato povečajte količino začimb (cimet, muškatni orešček, kardamom, ingver itd.).