Domov » Prehrana & Recepti » Najboljši nadomestki za melaso

Najboljši nadomestki za melaso

Prehrana & Recepti
Najboljši nadomestki za melaso
📷 Envato Elements

Melasa je sestavina, ki je nepogrešljiva v medenjakih. Lepljiv, temno rjav, sladek sirup je kuhinjski heroj: piškote naredi mehke in krhke, torte pa aromatične in sočne. Doda tudi razkošno teksturo in barvo slanim jedem, kot so mesne glazure in omake za žar. Lahko jo dodaš tudi v testo za palačinke in vaflje, ga pokapaš po koruznem kruhu ali pecivu in uporabiš za aromatiziranje vseh jedi.

Žal pa se prepogosto zgodi, da ko si melaso želimo uporabiti v receptu, le-te nimamo v shrambi. In prav zato ti danes predstavljamo najboljše nadomestke zanjo.

1. Kristalni sladkor + Voda. Če želiš nadomestiti 1 skodelico melase, zmešaj 3/4 skodelice kristalnega sladkorja z 1/4 skodelice vode. V receptu uporabi tudi nekoliko več začimb, da nadomestiš manjko okusa po melasi.

2. Rjavi sladkor. Ker je rjavi sladkor (temen in svetel) le granuliran sladkor z malo dodane melase, je po okusu najbližji nadomestek melase. Uporabi 3/4 skodelice rjavega sladkorja kot nadomestek 1 skodelice melase.

3. Javorjev sirup. Uporabi 1 skodelico javorjevega sirupa namesto 1 skodelice melase – nima sicer popolnoma enakega okusa, ima pa podobno konsistenco.

4. Med. Tako kot javorjev sirup ima tudi med zelo podobno konsistenco melasi, zato ga lahko uporabiš kot nadomestek v razmerju 1:1 (1 skodelica medu za 1 skodelico melase). Vendar pa tudi njemu manjka izrazit melasin okus, zato povečaj količino začimb (cimet, muškatni orešček, kardamom, ingver itd.)