Najboljši prehranski dueti: Katera živila je najbolje uživati skupaj
Te hranilne snovi ti bodo veliko bolj koristile v tandemu, kot pa samostojno!
Pisali smo že, katerih živil nikakor ne smeš uživati skupaj, pa tudi če so sicer zdrave, saj v kombinaciji tvojemu telesu naredijo več škode kot koristi, danes pa ti razkrivamo, katera živila oziroma hranilne snovi bi absolutno morala uživati skupaj, da bo tvoje telo imelo od njih maksimalne koristi.
Železo + Vitamin C
Vsi že vemo, da je železo življenjsko pomembno hranilo. Ampak ali si vedela, da obstajata dve vrsti? Ena je heme in se nahaja v mesu in morski hrani, druga pa ne-heme in jo najdeš v čičeriki, temni listnati zelenjavi in ostalih živilih rastlinskega izvora. Težava nastane, da se ne-heme oblika železa v telo ne absorbira tako enostavno kot heme, kar pa popolnoma spremeni dodatek vitamina C. Živila, ki vsebujejo visoke vrednosti vitamina C (citrusi, paprike in jagode) zvišajo ravni kislosti v črevesju, zaradi česar se ne-heme oblika železa enostavno absorbira v organizem.
Pozor! Pri obrokih, ki vsebujejo železo in C vitamin se izogibaj uživanju pravega čaja, polnozrnatih žitaric in mlečnih izdelkov, saj vsi zavirajo absorbcijo ne-heme oblike železa.
Likopen + Zdrave maščobe
Likopen je barvilo, ki daje sadju in zelenjavi – od guave, paradižnikov pa do lubenice – živahno rdečo barvo. Je tudi močan antioksidant, za katerega menijo, da pomaga preprečiti srčne bolezni in nekatere vrste raka. Ker je likopen topen v maščobi, ga je prebavni trakt sposoben absorbirati le, če ga spremljajo maščobe. V raziskavi v Ohiu so ugotovili, da ko ljudje zaužijemo paradižnike in avokade skupaj, telo absorbira kar 4.4-krat več likopena.
Sulforafan + Selen
Obe hranili se odlično bojujeta proti raku. Sulforafan je rastlinska spojina v zelenjavi iz družine križnic in ko vstopi v krvni obtok, lahko zavira rast tumorskih celic. Selen je mineral, ki ga najdemo v ribah, mesu, jajcih, oreščkih in gobahč Veže se na beljakovine v našem telesu ter s tem proizvaja antioksidativne encime, ki nas varujejo pred prostimi radikali. Raziskave so pokazale, da sta hranili tudi do štirikrat bolj učinkoviti če ju uživamo skupaj, kot pa samostojno. Kaj praviš na prepražen brstični ohrovt z zdrobljenimi brazilskimi oreščki, ki so izjemen vir selena?
Folna kislina (Folati) + Vitamin B12
Folati (naravno prisotni v zelenjavi in fižolu) in B12 (v živilih živalskega izvora) pomagajo pri tvorbi novih celic. Poleg tega pa tudi združijo moči za razgradnjo homocisteina – aminokisline, ki je v visokih koncentracijah povezana z Alzheimerjevo boleznijo. Ampak pozor, preveč folne kisline in premalo vitamina B12 lahko negativno vpliva na tvojo duševno agilnost.
In kako ju zaužiti skupaj? Za zajtrk si lahko prirpaviš omleto s špinačo, za večerjo pa lososov file s šparglji za prilogo.