Najboljši triki, ki bi jih morala poznati, če imaš mastno kožo

Se tudi tvoj obraz ob poldnevu že sveti kot disko krogla?

Medtem, ko je večina damic obsedena z osvetlevalcem, ki naredi njihov obraz sijoč, so tiste z mastno kožo (vsako minuto vsakega dneva) zaposlene s pivnanjem maščobe in odstranjevanjem svetlečega videza kože na predelu čela, nosu in brade. Sledi 6 trikov in nasvetov, s katerimi boš mastnost kože ohranila v mejah normale.

Uporabi tonik
Toniki so na precej slabem glasu, saj naj bi bila večina preagresivnih, ampak to nikakor ne velja za tiste, ki imajo mastno kožo. Če mednje spadaš tudi ti, potem so toniki zate pravi božji dar. Pred nakupom vedno preveri sestavine, da tonik ne vsebuje alkohola in ga uporabljaj po čiščenju obraza s čistilnim gelom, da resnično odstraniš še zadnje ostanke umazanije na obrazu in jutranje ličenje začneš s čisto podlago.

Redno delaj piling
Mastna koža veliko hitreje proizvaja odmrle kožne celice in zato je reden piling pogosto ključnega pomena za ohranjanje čiste kože. Nežen, kemični piling (kot je salicilna kislina) bo pomagal odstraniti vse maščobe na površini kože in ustvaril bolj gladko in čez čas manj mastno kožo.

Dobro navlaži
Dejstvo: Tudi ‘mastnokožke’ imajo lahko dehidrirano kožo. Pravzaprav lahko opuščanje vlažilne kreme privede do tega, da začne tvoja koža zaradi pomanjkanja vlage proizvajati še več maščobe. Izbiraj kreme, ki ne vsebujejo olj, ali lahke gele, da zagotoviš nujno hidracijo.

Spremeni zaporedje nanosa
Večina ljudi začne nanašati kremo na sredini obraza in jo nato razmažejo še proti zunanjemu delu. Na ta način večino kreme naneseš na T-predel (predel, ki se tako ali tako najbolj in najhitreje zmasti). Zato začni kremo/gel/losjon raje nanašati na zunanji del obraza (lica) in jo razmazuj proti sredini (čelo, nos, brada).

Spremeni zaporedje nanosa kreme - Modna.si
Spremeni zaporedje nanosa kreme (Foto: Envato Elements)

Popivnaj, preden naneseš ličila
Zdaj, ko je koža lepo navlažena, odstrani odvečno maščobo s pivnanjem tankega sloja papirnate brisačke ali robca in šele nato začni nanašati puder. Na ta način boš ustvarila popolno osnovo za nanos ličil (ki bodo tudi dlje časa izgledala brezhibno).

‘Primer’ nanesi pred in po ličenju
Moč primerjev pod podlago zagotovo že poznaš, morda pa ne veš, da so primerji zelo učinkoviti tudi kot zaključni korak pri ličenju. Po nanosu podlage z gobico potapkaj malo primerja po T-coni (ali kjerkoli postane tvoja koža mastna), da zminimaliziraš masten izgled in fiksiraš ličila brez nanosa dodatne plasti fiksirnega pudra v prahu (kar lahko ustvari maskast videz).

Izdelke za ličenje izberi premišljeno
Na splošno se izogibaj vsem izdelkom, ki imajo oznako “dewy” (rosno) ali “luminous” (sijoče), enako pa velja tudi za osvetljevalce in pudraste izdelke, ki vsebujejo šimer. Osredotočaj se na izdelke z oznako “oil-free” (brez olj), mat in transparentno ter se izogibaj izdelkom, ki so v obliki gostih, kremastih struktur.