Domov » Lepota & zdravje » Najpogostejše napake, ki jih delajo uporabniki leč

Najpogostejše napake, ki jih delajo uporabniki leč

Lepota & zdravjeZdravje
Najpogostejše napake, ki jih delajo uporabniki leč
📷 Profimedia

Očala so super. Nič nimamo proti njim. Vendar pa obstajajo določeni trenutki, ko so kontaktne leče skorajda obvezne (vroče temperature med junijem in avgustom, ko se bolj potimo).

Če kontaktnih leč že dolgo časa nisi nosila ali pa jih nosiš že celo življenje, potem si zdaj skoraj zagotovo že na avtopilotu in zelo verjetno delaš katero izmed spodnjih, zelo pogostih napak.

 

Ne umiješ rok, preden si vstaviš leče
Roko na srce, ali umiješ roke čisto vsakič, preden si vstaviš leče? Če si jih, potem vsaka čast. Vse ostale pa moramo opomniti, da je zelo pomembno roke pred vstavljanjem leč temeljito očisiti tudi pod nohti. Vsaka umazanija, maščoba in bakterije, s katerimi prideš v stik, lahko kaj hitro preneseš v oči.

 

Najprej naneseš ličila
Da preprečiš, da bi se ti izsušeni delci maskare, senčil ali pudra zataknili za leče ali zašli pod njih, najprej vstavi leče in šele nato nanesi ličila.

 

Ne skrbiš za posodico za kontaktne leče
Za začetek ohranjaj zunanji del posodice čist tako, da ga konstantno spiraš vodo in puščaš odprtega, da se do večera popolnoma posuši. Na vsakih 6 do 8 tednov pa bi morala zamenjati posodico, saj se na/v njej lahko nabirajo mikrobi (običajno s tekočino za leče pride tudi posodica za leče).

 

Nosiš jih pod tušem
Si že kdaj opazila, kako se kontaktne leče prilepijo na tvoje oči potem, ko stopiš izpod tuša? Razlog je ta, da lahko dolgotrajna izpostavljenost vodi in vlažnosti povzroči nabrekanje leč. Poleg tega, da je ta občutek zelo neudoben, pa lahko prilepljena leča tudi popraska beločnico, kar lahko vodi do okužbe. Sklep: vzemi leče ven preden skočiš pod tuš, v kad, savno ali bazen.

 

Uporabljaš nekaj drugega kot tekočino za leče
Če že dolgo nosiš kontaktne leče, potem se ti je v vsem tem času zagotovo že vsaj enkrat zgodilo, da nisi imela pri roki tekočine za leče … in morala si postati malo kreativna. Čeprav nam ni treba posebej poudarjati, da vlaženje leč s slino ni najbolj pametna ideja, pa lahko tudi filtrirana in voda iz pipe vsebujeta škodljive mikrobe, ki lahko poškodujejo tvoje oči.

 

Večkrat uporabljaš isto tekočino
Tekočina za kontaktne leče je namenjena temu, da razkuži leče. Ko leče pospraviš v isto tekočino kot si jih včeraj, jih s tem izpostaviš bakterijam in ostankom, ki so ostali v tekočini od včerajšnjega dneva.

 

Nosiš jih predolgo časa
Večina ljudi lahko varno nosi en par leč 14 ur, vendar pa splošno pravilo pravi, da bi morala takoj, ko prideš domov, leče zamenjati za očala. Tvoje oči (tako kot ti) potrebujejo kisik za optimalno delovanje. Če to ni možno, pa jih vedno odstrani vsaj preden greš spat.

 

Leče nosiš po pretečenem roku
Čeprav te mika, da bi 14-dnevne leče nosila tri ali celo štiri tedne, pa bi se vsekakor morala držati roka trajanja. Med nošenjem leč se le-te opraskajo in prekrijejo z umazanijo, zaradi česar postanejo motne in neprijetne za nošenje, poleg tega pa lahko povzročijo tudi infekcije.